Ismail Haniyeh a fost ales lider politic al mişcării fundamentaliste Hamas

Ismail Haniyeh a fost ales sâmbătă în funcţia de lider al Biroului politic al mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, urmând să îl înlocuiască pe Khaled Mashaal, care a decis să nu mai candideze, informează site-ul israelian Ynetnews.com.

436 afișări
Imaginea articolului Ismail Haniyeh a fost ales lider politic al mişcării fundamentaliste Hamas

Ismail Haniyeh a fost ales lider politic al mişcării fundamentaliste Hamas (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Potrivit unor surse palestiniene, în afară de Ismail Haniyeh, în etapa finală a cursei electorale au fost şi Musa Abu Marzuq şi Mohammad Nazzal.

Procesul electoral pentru desemnarea liderului politic al mişcării islamiste Hamas s-a desfăşurat în secret şi a durat cinci luni. Ismail Haniyeh îl înlocuieşte pe Khaleed Mashaal după ce acesta din urmă a condus organizaţia islamistă timp de 21 de ani.

Ca rezultat al alegerilor, Yahya Sinwar a fost desemnat lider al Hamas pentru zona Fâşia Gaza, iar Muhammad Arman, lider Hamas în închisorile israeliene, unde sunt numeroşi membri ai organizaţiei islamiste. A fost ales şi liderul Hamas în zona teritoriului palestinian Cisiordania, dar numele acestuia nu a fost dezvăluit, pentru a se evita arestarea de către autorităţile israeliene. De asemenea, rămâne secretă identitatea liderului Hamas în străinătate.

Mişcarea fundamentalistă sunnită Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, este în conflict cu Israelul, care o consideră organizaţie teroristă. Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam - aripa militară a Hamas - sunt considerate organizaţie teroristă de Uniunea Europreană, Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici