Israelienii sunt chemaţi la urne, marţi, să aleagă cei 120 de membri ai Knessetului

Israelienii sunt chemaţi la urne pe 22 ianuarie să aleagă cei 120 de deputaţi din al 19-lea Knesset (Parlament), într-un scrutin proporţional pe liste.

148 afișări
Imaginea articolului Israelienii sunt chemaţi la urne, marţi, să aleagă cei 120 de membri ai Knessetului

Israelienii sunt chemaţi la urne, marţi, să aleagă cei 120 de membri ai Knessetului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Aceste alegeri în vederea unei legislaturi de patru ani, prevăzute iniţial pentru octombrie 2013, au fost devansate, pentru 22 ianuarie, de către premierul Benjamin Netanyahu.

În total sunt în cursă 34 de liste, reprezentând 38 de partide. Aproximativ 15 dintre ele pot spera să depăşească pragul de 2% necesar în vederea intrării în Legislativ.

Începând din 2003, Israelul a renunţat la alegerea directă a premierului.

Aproximativ 5,6 milioane de israelieni sunt chemaţi la urne, în peste 100.000 de secţii de votare, pe teritoriul întregii ţări, între orele locale 7.00 (7.00, ora României) şi 22.00 (22.00, ora României).

Rezultatele oficiale urmează, în principiu, să fie publicate miercuri.

După alegeri, preşedintele Shimon Peres are la dispoziţie o săptămână pentru a încredinţa sarcina formării unui nou guvern liderului partidului care va avea cele mai bune şanse să formeze o coaliţie majoritară în termen de 28 de zile, care poate fi prelungit cu două săptămâni.

Ca regulă generală, este vorba despre un partid care a obţinut cele mai multe mandate, dar lucrurile pot sta şi altfel, în cazul în care un alt partid pare mai bine plasat pentru a constitui o coaliţie, prin jocul alianţelor.

În cazul unui eşec, preşedintele se îndreaptă către un alt lider de partid, care dispune, din acel moment, de un nou termen de 28 de zile.

Aceste negocieri post-electorale sunt una dintre principalele cauze ale instabilităţii guvernamentale în Israel, unde doar şase dintre cele 18 Parlamente anterioare au dus mandatul până la capăt.

În schimb, o majoritate absolută de 61 de voturi din 120 este indispensabilă în vederea unei înlăturări a guvernului.

Cabinetul în exerciţiu rămâne în funcţie până la formarea noului guvern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici