Israelul a notificat UNESCO în privinţa retragerii din organizaţie, pe fondul conflictului generat de statutul oraşului Ierusalim

Guvernul israelian, condus de către premierul Benjamin Netanyahu, a notificat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în privinţa retragerii din această structură, pe fondul conflictului privind statutul oraşului Ierusalim, relatează agenţia Tass.

536 afișări
Imaginea articolului Israelul a notificat UNESCO în privinţa retragerii din organizaţie, pe fondul conflictului generat de statutul oraşului Ierusalim

Israelul a notificat UNESCO în privinţa retragerii din organizaţie, pe fondul conflictului privind statutul oraşului Ierusalim

"Din postura mea de director general al UNESCO, mi-a fost oficial anunţată astăzi, de către guvernul israelian, retragerea Israelului din Organizaţie, începând cu 31 decembrie 2018, ca urmare a unei decizii luate la 12 octombrie 2017. Regret profund acest lucru, deoarece este convingerea mea că, în cadrul UNESCO şi nu în afara Organizaţiei, statele pot încerca cel mai bine să depăşească diferenţele în domeniile de competenţă ale Organizaţiei", a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

Statele Unite şi-au anunţat tot la 12 octombrie retragerea din UNESCO. În acea zi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat pregătirea retragerii ţării sale din organizaţie.

Membru al UNESCO din 1949, Israelul a decis să suspende cooperarea cu organizaţia după ce consiliul executiv al UNESCO a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat Israelul pentru că ar pune obstacole în calea musulmanilor care doresc să viziteze Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

În 2011, Statele Unite au refuzat să contribuie la UNESCO după acordarea calităţii de membru cu drepturi depline pentru Autoritatea Palestiniană, iar Israelul a urmat exemplul. Ca urmare, UNESCO a pierdut 22% din finanţare.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

La 21 decembrie, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a catalogat decizia drept o "victorie pentru Palestina".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici