Sisteme antiaeriene S-400 vândute Turciei de către Rusia, în pofida apartenenţei la NATO

Moscova şi Ankara au semnat vineri acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400, afirmă surse citate de postul CNN Türk.

2835 afișări
Imaginea articolului Sisteme antiaeriene S-400 vândute Turciei de către Rusia, în pofida apartenenţei la NATO

Sisteme antiaeriene vândute Ankarei de către Rusia, în ciuda parteneriatului cu NATO

Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a dispus consolidarea capacităţilor militare ale Turciei din cauza ameninţărilor reprezentate de grupuri kurde şi islamiste, precum şi în contextul conflictelor din Siria şi Irak.

Deocamdată, nu au fost furnizate detalii despre acest acord, dar Serghei Cemezov, directorul companiei militare ruse Rostec, a declarat pentru publicaţia Kommersant că Rusia va vinde Turciei patru sisteme de tip S-400. Moscova ar urma să înceapă livrarea sistemelor în martie 2020. Turcia este primul stat membru NATO care achiziţionează varianta avansată a sistemului antiaerian S-400.

Potrivit presei turce, Administraţia Tayyip Erdogan va face un credit în ruble pentru achiziţionarea sistemelor S-400. "Nu vom face un împrumut în dolari, ci în ruble", a declarat Recep Tayyip Erdogan, conform ziarului Hurriyet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici