Israelul, dispus la concesii privind blocada din Fâşia Gaza în schimbul unei anchete interne

Israelul este dispus la concesii privind blocada maritimă impusă Fâşiei Gaza în schimbul aprobării de către comunitatea internaţională a unei comisii de anchetă internă privind raidul violent asupra unei flotile cu ajutoare umanitare destinate Fâşiei Gaza, scrie Daily Telegraph.

10 afișări
Imaginea articolului Israelul, dispus la concesii privind blocada din Fâşia Gaza în schimbul unei anchete interne

Israelul, dispus la concesii privind blocada din Fâşia Gaza în schimbul unei anchete interne (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului britanic, Marea Britanie a difuzat săptămâna trecută un document propunând reducerea blocadei. "Este în perspectivă un acord favorabil de ambele părţi", a afirmat o sursă occidentală apropiată de negocierile cu Israelul, citată de Daily Telegraph.

Statul israelian a anunţat marţi crearea unei comisii de anchetă internă ca urmare a raidului său violent, al cărei mandat se va limita la aspectele juridice ale blocadei şi la operaţiunea pe mare, dar fără a reuşi să tempereze cererile unei anchete independente la nivel internaţional.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut o "participare internaţională credibilă" la ancheta israeliană, în vreme ce Statele Unite au apreciat că o astfel de participare va fi "esenţială" pentru aplanarea crizei.

În privinţa blocadei, Daily Telegraph notează că Israelului i s-a solicitat să faciliteze accesul în Fâşia Gaza prin punctele de trecere şi să permită Naţiunilor Unite să trimită materiale pentru reconstrucţia a 60.000 de locuinţe, care au fost distruse în timpul ofensivei în Fâşia Gaza de la sfârşitul lui 2008.

"Israelul ar putea face o concesie privind produsele destinate civililor", a declarat un oficial israelian, citat de cotidianul britanic.

Potrivit Daily Telegraph, oficialii israelieni neagă existenţa vreunei legături între disponibilitatea lor de a coopera şi problema anchetei privind raidul soldat cu moartea a nouă turci.

Turcia a cerut de asemenea înfiinţarea unei comisii independente de anchetă sub egida ONU. Potrivit autorităţilor de la Ankara, numai prin implementarea unui astfel de mecanism se pot ameliora relaţiile bilaterale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici