Israelul îşi alege marţi cel de-al zecelea preşedinte. Reouven Rivlin şi Meir Sheetrit, în al doilea tur al alegerilor

Favoritul Reouven Rivlin (dreapta) şi Meir Sheetrit (centru) au ajuns marţi în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Israel, care se desfăşoară în Parlament, a constatat un jurnalist.

148 afișări
Imaginea articolului Israelul îşi alege marţi cel de-al zecelea preşedinte. Reouven Rivlin şi Meir Sheetrit, în al doilea tur al alegerilor

Israelul îşi alege marţi cel de-al zecelea preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După primul tur, Rivlin, un deputat Likud, partidul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, a obţinut 44 de voturi din 120, devansându-l pe rivalul său, deputatul Sheetrit, care a obţinut 31 de voturi.

Niciunul dintre cei doi candidaţi nu a obţinut o majoritate absolută de 61 de voturi, al doilea tur de scrutin urmând să fie organizat pentru a-i departaja. Ceilalţi trei candidaţi, două femei şi un laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, au fost eliminaţi din cursă.

Potrivit unor comentatori politici, scorul lui Rivlin este net inferior celui pe care conta.

În al doilea tur, va fi ales candidatul care care va obţine cele mai multe voturi.

Preşedintele în exerciţiu Shimon Peres îşi încheie mandatul la sfârşitul lui iulie, înainte să împlinească vârsta de 91 de ani.

În Israel, şeful statului are un mandat protocolar şi de reprezentare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici