Israelul se pregăteşte de o posibilă extindere a conflictului sirian

Armata israeliană continua să se pregătească miercuri de eventualitatea unei intervenţii militare străine în Siria, care s-ar putea extinde la frontiera de nord a Israelului.

565 afișări
Imaginea articolului Israelul se pregăteşte de o posibilă extindere a conflictului sirian

Israelul se pregăteşte de o posibilă extindere a conflictului sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Convinşi că regimul sirian a folosit săptămâna trecută arme chimice în apropiere de Damasc, Statele Unite şi Marea Britanie, în special, se pregătesc de acţiuni militare în Siria, unde rebelii încearcă de peste doi ani să-l înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.

"În lumina recentelor evoluţii din regiune, armata israeliană ia măsuri de apărare necesare pentru protejarea statului Israel", au anunţat surse militare.

Potrivit postului de radio militar, armata desfăşoară baterii din cadrul programului antirachete Iron Dome în nordul ţării, dar şi baterii de rachete Patriot.

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a convocat pentru miercuri o reuniune a Cabinetului de Securitate, în vederea unor consultări referitor la situaţia din Siria.

Marţi, el a promis o ripostă "violentă" în cazul în care Damascul ar ataca teritoriul israelian, ca răspuns faţă de o intervenţie externă în Siria.

Cabinetul de Securitate israelian a autorizat miercuri o mobilizare limitată de rezervişti, în timp ce statul evreu se pregăteşte de repercusiunile unei eventuale intervenţii militare străine în Siria, a anunţat postul militar de radio.

Militarii mobilizaţi, în număr limitat, se vor alătura "unităţilor staţionate în nordul ţări", a precizat un corespondent al acestui post de radio.

În acest context, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Yoav Mordechai, a încercat miercuri să calmeze tensiunile.

Armata examinează şi urmăreşte în permanenţă evoluţiile cu privire la Siria şi nu există vreun "motiv să ne modificăm activităţile cotidiene", a scris el pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, israelienii sunt echipaţi cu măşti de gaze, a constatat un corespondent al AFP.

În Parlament, o comisie desfăşura o şedinţă de urgenţă cu privire la situaţia din Siria. Înainte de reuniune, şeful comisiei, Eli Yishai, din partidul Shass (opoziţie), a criticat Guvernul israelian pentru închiderea unor fabrici de producere a măştilor de gaze şi pentru că nu a alocat suficiente fonduri pentru achiziţionarea de măşti.

Israelul estimează că mişcarea Hezbollah, aliată regimului sirian şi inamică statului evreu, dispune de un arsenal de 60.000 de rachete în Libanul vecin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici