Israelul se va retrage din Fâşia Gaza "cât mai curând posibil" (Video)

Israelul vrea să părăsească Fâşia Gaza "cât mai curând posibil", a declarat duminică premierul israelian, Ehud Olmert în urma intrării în vigoare a acordului de încetare a focului în acest teritoriu.

49 afișări
Imaginea articolului Israelul se va retrage din Fâşia Gaza "cât mai curând posibil" (Video)

Ehud Olmert declară că Israelul intenţionează să se retragă din Fâşia Gaza "cât mai curând posibil"

"Intenţionăm să părăsim Fâşia Gaza cât mai curând posibil, imediat ce securitatea populaţiilor din sudul ţării va fi asigurată", a declarat Olmert în prezenţa celor şase şefi de stat şi de guvern europeni, veniţi de la Sharm el-Sheik, în Egipt, unde au participat la un summit împreună cu preşedintele Hosni Mubarak.

"Dacă armistiţiul este stabil, nu intenţionăm să rămânem în Fâşia Gaza", a adăugat premierul israelian.

"Situaţia în care trăim de câţiva ani este insuportabilă, intolerabilă, pentru rezidenţi şi cetăţeni", a apreciat Olmert.

"Nici un stat suveran nu ar fi acceptat ca cetăţenii săi să fie expuşi acestui pericol", a insistat acesta, referindu-se la cei opt ani de în care au fost lansate tiruri cu rachete din Fâşia Gaza.

"Nici un stat nu ar fi acceptat să fie lansate rachete împotriva populaţiei sale", a subliniat el.

Olmert a promis totodată că va face "tot posibilul pentru a împiedica o criză umanitară în Fâşia Gaza".

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a salutat la rândul său decizia Guvernului israelian de încetare a focului în Fâşia Gaza, dar a apreciat că "trebuie mers mai departe", la retragerea trupelor din teritoriu.

Liderii europeni, printre care cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, şeful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero şi premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, care au participat la minisummitul din staţiunea egipteană, au luat cina, ulterior, cu Olmert.

"Noi (liderii europeni) vom merge în Israel pentru a-i transmite Israelului că suntem alături de el pentru asigurarea dreptului său la securitate dar trebuie ca Israelul să indice clar acum că, dacă tirurile de rachete se opresc, armata israeliană părăseşte Gaza", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă organizate în prezenţa preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak şi a mai multor lideri europeni.

"Nu există altă soluţie pentru pace", a adăugat el.

Liderul Hamas Mussa Abu Marzuk, stabilit la Damasc, anunţase anterior încetarea focului în Fâşia Gaza, cerând Israelului să îşi retragă trupele din teritoriul palestinian în termen de o săptămână.

Armata israelieană, care a decretat sâmbătă încetarea unilaterală a focului după trei săptămâni de ofensivă, soldată cu peste 1.300 de morţi palestinieni, a demarat duminică o "retragere progresivă" din Fâşia Gaza.

Duminică nu au avut loc lupte sau bombardamente, în afara unor incidente sporadice în cursul dimineţii, provocate de tirurile palestiniene, când au fost lansate în total circa 20 de rachete, iar doi palestinieni au fost ucişi de aramata israeliană.

Citeşte şi:

Ehud Olmert: Armistiţiul unilateral din Gaza este fragil

Primul atac aerian de la intrarea în vigoare a armistiţiului în Gaza

Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza

Hamas anunţă un armistiţiu în Gaza

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici