Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile

Guvernul israelian şi Hamas au convenit miercuri asupra unei pauze de patru zile în lupte pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel, precum şi intrarea de ajutoare umanitare în enclava asediată, scrie Reuters.

623 afișări
Imaginea articolului Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile

Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile

Oficialii din Qatar, care au mediat negocierile secrete, precum şi din SUA, Israel şi Hamas au afirmat de câteva zile că un acord este iminent.

Se crede că Hamas deţine peste 200 de ostatici, luaţi atunci când luptătorii săi au pătruns în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian.

O declaraţie a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a precizat că 50 de femei şi copii vor fi eliberaţi pe parcursul a patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberaţi, pauza va fi prelungită cu încă o zi, a precizat acesta, fără a menţiona eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

„Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toţi ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în declaraţia publicată după ore de deliberări care au fost închise presei.

Hamas a declarat că cei 50 de ostatici vor fi eliberaţi în schimbul a 150 de femei şi copii palestinieni care sunt deţinuţi în închisorile israeliene. Acordul de armistiţiu va permite, de asemenea, ca sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale şi de combustibil să intre în Gaza, a precizat grupul palestinian într-o declaraţie.

Israelul s-a angajat să nu atace şi să nu aresteze pe nimeni în toate părţile din Gaza în timpul perioadei de armistiţiu, a adăugat acesta.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că salută acordul. „Acordul de astăzi ar trebui să aducă acasă alţi ostatici americani şi nu mă voi opri până când nu vor fi toţi eliberaţi", a spus el într-o declaraţie.

Guvernul din Qatar a declarat că 50 de femei şi copii civili ostatici vor fi eliberaţi din Gaza în schimbul eliberării „unui număr de femei şi copii palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene”.

Ora de începere a armistiţiului va fi anunţată în următoarele 24 de ore, a precizat acesta într-un comunicat.

Acordul este primul armistiţiu dintr-un război în care bombardamentele israeliene au distrus zone întinse din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 13 300 de civili în această mică enclavă dens populată şi au lăsat aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost, potrivit autorităţilor din Gaza.

Dar Netanyahu a declarat că misiunea mai largă a Israelului a rămas neschimbată.

„Suntem în război şi vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele. Să distrugem Hamas, să ne întoarcem toţi ostaticii şi să ne asigurăm că nicio entitate din Gaza nu mai poate ameninţa Israelul”, a declarat el într-un mesaj înregistrat la începutul şedinţei de guvern.

Hamas a afirmat în declaraţia sa: „În timp ce anunţăm încheierea unui acord de armistiţiu, afirmăm că degetele noastre rămân pe trăgaci, iar luptătorii noştri victorioşi vor rămâne în alertă pentru a ne apăra poporul şi a învinge ocupaţia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici