Israelul va înceta focul, dacă palestinienii vor face la fel, afirmă Ehud Barak

Israelul este pregătit să "oprească tirurile" contra grupărilor palestiniene înarmate din Fâşia Gaza, dacă acestea încetează focul, a declarat duminică, pentru postul public de radio, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak.

24 afișări
Imaginea articolului Israelul va înceta focul, dacă palestinienii vor face la fel, afirmă Ehud Barak

Israelul va înceta focul, dacă palestinienii vor face la fel, afirmă Ehud Barak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă ei nu mai trag, nu mai tragem nici noi", a declarat ministrul, ca reacţie la informaţiile potrivit cărora aripa politică a mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, vrea să se ajungă la o încetare a focului efectivă.

Este pentru prima dată când un lider israelian ia în calcul o încetare a focului, de la declanşarea confruntării sângeroase cu palestinienii.

"Nu vom putea tolera tiruri de rachete şi obuze de mortier" contra Israelului şi "vom acţiona în funcţie de ceea ce se întâmplă pe teren", a adăugat ministrul.

El a apreciat că Hamas a suferit "lovituri grave" şi a avertizat că armata ar putea lansa o operaţiune terestră de mare anvergură contra Fâşiei Gaza, "dar doar dacă se va simţi nevoia".

"Nu există o soluţie globală, care să aducă liniştea absolută", a subliniat ministrul israelian.

Această declaraţie are loc după o perioadă de linişte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care armata israeliană s-a abţinut de la orice atac, iar palestinienii şi-au suspendat tirurile.

Cu toate acestea, palestinienii au lansat, duminică dimineaţa, în direcţia Israelului, trei obuze de mortier, dar fără ca cineva să fie rănit, potrivit armatei israeliene.

Sâmbătă, armata israeliană şi-a continuat loviturile contra grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza, care au continuat să lanseze obuze şi rachete asupra părţii de sud a Israelului, în cadrul celei mai sângeroase confruntări din 2009 şi până în prezent.

În total, 18 palestinieni au fost ucişi, iar aproape alţi 70 răniţi, potrivit unor surse medicale palestiniene, de la începutul acestui nou val de violenţe, declanşat joi, de lansarea unei rachete antitanc împotriva unui autobuz şcolar, în care a fost grav rănit un adolescent israelian.

Acesta este cel mai mare bilanţ, înregistrat de la sfârşitul ofensivei israeliene Plumb Topit contra Fâşiei Gaza, în decembrie 2008-ianuarie 2009, în care au fost ucişi asproximativ 1.400 de palestinieni şi 13 israelieni.

Aproximativ 50 de proiectile au fost lansate către Israel numai sâmbătă, iar peste 120 de rachete şi obuze de joi şi până în prezent, potrivit armatei israeliene, care nu a anunţat nici victime, nici pagube majore.

Armata şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că opt rachete de tip Grad, cu o rază de acţiune de 50 de kilometri, au fost interceptate, în ultimele 48 de ore, de noul sistem de apărare antirachetă, Iron Dome.

Un lider al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, Tayssir Abu Sneneh, a fost ucis în aceste lovituri.

Brigăzile al-Qassam, dar şi Brigăzile al-Qods, aripa militară a Jihadului Islamic, o grupare palestiniană radicală, au revendicat majoritatea tirurlor de rachete şi obuze de sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici