Istanbul: Zeci de mii manifestanţi pentru drepturile homosexualilor şi împotriva lui Erdogan - FOTO

Câteva zeci de mii de persoane au participat duminică, la Istanbul, la un Gay Pride cu accente politice, după un an de la mişcarea de revoltă faţă de premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

285 afișări
Imaginea articolului Istanbul: Zeci de mii manifestanţi pentru drepturile homosexualilor şi împotriva lui Erdogan - FOTO

Zeci de mii manifestanţi la Istanbul pentru drepturile homosexalilor şi împotriva lui Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniţi la apelul asociaţiilor de apărare a drepturilor lesbienelor, gay-lor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), manifestanţii s-au întâlnit pe bulevardul Istiklal, o arteră pietonală importantă din megalopolisul turcesc, şi au defilat timp de două ore cu steaguri curcubeu, sub supravegherea atentă a numeroşi poliţişti.

O parte a mulţimii a venit, ca şi la ediţiile anterioare, în primul rând să-şi afirme dreptul la diferenţă.

"Nu mi-am făcut «comming-out-ul» faţă de tata, mama şi prieteni", a declarat pentru AFP o manifestantă, Senef Cakmak. "Astăzi este singura dată pe an când sunt eu-însămi, când nu mă ascund de nimeni şi când pot să-mi revendic cel mai natural drept", a adăugat ea.

Spre deosebire de situaţia din numeroase state musulmane, homosexualitatea nu este reprimată penal în Turcia, dar homofobia este larg răspândită şi este însoţită adesea de violenţe.

În 2010 ministrul Familiei şi pentru Femei Aliye Selma Kavaf, membră a partidului lui Erdogan, a catalogat homosexualitatea drept o "boală" care este necesar să fie "tratată", suscitând un val de proteste din partea activiştilor homosexuali.

"Este necesar să luptăm şi să învăţăm societatea în permanenţă să fie tolerantă (...), în pofida modului de viaţă şi regulilor care ne sunt impuse", a declarat Michelle Demishevich, o jurnalistă transsexuală care a obţinut recent o condamnare împotriva unei femei care a agresat-o, o premieră în această ţară.

Dincolo de problema minorităţilor sexuale, numeroşi manifestanţi au defilat împotriva lui Erdogan, aflat la putere din 2003.

Asociaţii LGBT au ocupat prim-planul scenei în perioada revoltelor de la Parcul Gezi, în iunie 2013, pentru a denunţa deriva "autoritaristă" şi "islamistă" a şefului Guvernului.

"În Turcia, avem toţi probleme în a ne exercita drepturile. Homosexualitatea este un lucru obişnuit şi normal aici. Dar, în această ţară, toate diferenţele sunt dificil de surmontat şi acceptat", a declarat un participant la Gay Pride, Aykut Yanak. "Pentru acest lucru este necesar să luptăm şi defilăm cu toţii astăzi", a adăugat el.

Erdogan urmează să-şi anunţe marţi candidatura în alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august, în care are şanse importante să obţină o victorie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici