Istoric al Războiului Rece, despre aliaţa Rusiei cu China: Putin a făcut o eroare potenţial gravă

  • China a fost un aliat cheie şi un partener comercial crucial pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina.
  • Istoricul specializat pe Războiului Rece, Serghei Radchenko, susţine într-un editorial din New York Times că nu este înţelept ca Putin să se bazeze pe China.
  • Radchenko a spus că istoria arată că China va întoarce spatele aliaţilor, la nevoie, dacă este în beneficiul lor.
2475 afișări
Imaginea articolului Istoric al Războiului Rece, despre aliaţa Rusiei cu China: Putin a făcut o eroare potenţial gravă

Istoric al Războiului Rece, despre aliaţa Rusiei cu China: Putin a făcut o eroare potenţial gravă

În timp ce o mare parte din lumea occidentală a evitat Rusia din cauza invaziei sale în Ucraina, China a servit drept cel mai puternic aliat al ţării. Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping s-au lăudat cu prietenia lor "fără limite", determinată în parte de dorinţa de a limita puterea SUA. Xi a evitat în mare măsură să critice acţiunile Rusiei în Ucraina, iar China a fost un partener comercial crucial pentru Rusia după ce ţara a fost izolată de Occident.

Dar Serghei Radchenko, un istoric al Războiului Rece de la Universitatea Johns Hopkins, a scris într-un articol de opinie pentru The New York Times că nu este înţelept din partea lui Putin să-şi pună toate ouăle într-un singur coş de mărimea Chinei.

"Abordarea Partidului Comunist Chinez faţă de geopolitică este înrădăcinată într-o cultură strategică străveche", a scris Radchenko.

El a citat acţiunile Chinei de la începutul anilor 1970, când liderul chinez Mao Zedong s-a aliat cu SUA, "duşmanul său declarat", în timp ce ţara sa se afla în pragul războiului cu Uniunea Sovietică. Un oficial chinez de rang înalt a declarat în 1975 că această mişcare nu a fost făcută pentru că China avea "sentimente bune faţă de Statele Unite", ci pentru a profita de conflictul dintre SUA şi sovietici. Dar, a spus Radchenko, până la sfârşitul deceniului, China ss-a apropiat mai mult de Uniunea Sovietică, deoarece necesitatea de moment o cerea.

"China rămâne acelaşi stat secret şi egoist al Partidului Comunist care a fost pe vremea lui Mao, cu o perspectivă asupra politicii globale în care alinierile sunt considerate temporare", a scris el.

Radchenko a remarcat faptul că Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de China pentru sprijin, adăugând că Putin "a făcut o eroare potenţial gravă, arzând punţile cu Occidentul pentru a se alia cu China în mod nechibzuit, fără să ţină cont de istoricul Beijingului de a-şi instrumentaliza prieteniile".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici