Italia reconfirmă sprijinul pentru Ucraina, iar Zelenski se pregăteşte să se întâlnească cu Papa

Roma a promis sâmbătă sprijinul său deplin pentru Ucraina, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski poartă discuţii cu oficialii italieni şi cu Papa Francisc, care a declarat la sfârşitul lunii aprilie că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a pune capăt războiului, scrie Reuters.

134 afișări
Imaginea articolului Italia reconfirmă sprijinul pentru Ucraina, iar Zelenski se pregăteşte să se întâlnească cu Papa

Mediafax Foto

Zelenski, aflat în prima sa călătorie în Italia de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, s-a întâlnit cu preşedintele Sergio Mattarella la Palatul Quirinale şi apoi a început un prânz de lucru cu premierul Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre Vatican.

Mattarella a reiterat sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în ceea ce priveşte ajutorul militar, financiar, umanitar şi de reconstrucţie pe termen scurt şi lung, potrivit unei surse din biroul preşedintelui.

De asemenea, el i-a spus lui Zelenski că, deşi toţi cei care sprijină Ucraina doresc pacea, „trebuie să fie o pace adevărată şi nu o capitulare”, a precizat sursa.

Pe Twitter, Zelenski a numit vizita sa în Italia şi la Vatican „o vizită importantă pentru apropierea victoriei Ucrainei!”.

În timp ce se îndrepta spre palatul prezidenţial, coloana de maşini a lui Zelenski a trecut pe lângă grupuri mici de oameni care ţineau steaguri ucrainene. O persoană a ţinut o pancartă care condamna Rusia.

Zelenski a zburat spre Roma cu un avion al guvernului italian, care a fost escortat deasupra spaţiului aerian italian de avioane de vânătoare. El urma să meargă în Germania fie sâmbătă seara, fie duminică dimineaţa.

Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în februarie pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliaţii săi, în special fostul premier Silvio Berlusconi, au legături strânse şi de lungă durată cu Moscova.

Se aşteaptă ca întâlnirea cu papa să fie cea mai importantă parte a perioadei de timp petrecută de Zelenski în Italia. El s-a întâlnit anterior cu papa la Vatican în 2020 şi cei doi au avut mai multe conversaţii telefonice de la începutul războiului.

La începutul războiului, papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranţa de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acţiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei în timpul erei sovietice.

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. „Există o misiune în desfăşurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul demisionar al Rusiei la Vatican, Alexander Avdeyev, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova. Până acum, oferta sa nu a reuşit să producă niciun progres.

Papa are o invitaţie permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar Papa a declarat anterior că doreşte să viziteze şi Moscova ca parte a aceleiaşi misiuni de pace.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit cu Papa la Vatican la 27 aprilie şi a declarat că a discutat o „formulă de pace” propusă de Zelenski.

Zelenski şi echipa sa au promovat energic planul de pace în 10 puncte al Kievului şi i-au îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri.

Acesta solicită restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

Papa a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omeneşte posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici