Italia se opune lui Stoltenberg privind utilizarea armelor occidentale împotriva unor ţinte din Rusia

  • Guvernul italian s-a opus apelului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca aliaţii să ridice restricţiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva unor ţinte din Rusia.
  • Ungaria s-a declarat, în mai multe rânduri, împotriva sprijinului Occidentului pentru Ucraina.
983 afișări
Imaginea articolului Italia se opune lui Stoltenberg privind utilizarea armelor occidentale împotriva unor ţinte din Rusia

Georgia Meloni, premierul Italiei

Şeful NATO consideră că este timpul ca aliaţii să reconsidere restricţiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei împotriva unor ţinte din Rusia, mesaj care a provocat furie în cadrul guvernului italian, cu vicepremierul Matteo Salvini în frunte, scrie Euractiv.

,,Stoltenberg ar trebui fie să îşi retragă declaraţia, fie să îşi ceară scuze, fie să demisioneze", a declarat Salvini, care s-a confruntat anterior cu critici pentru poziţia sa pro-rusă.

,,NATO nu ne poate forţa să ucidem în Rusia şi nimeni nu ne poate obliga să trimitem soldaţi italieni să lupte sau să moară în Ucraina", a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Vicepremierul şi ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a fost mai cumpătat, criticând metoda lui Stoltenberg de a anunţa anumite decizii pe care statele membre încă nu le-au luat oficial: ,,Suntem parte integrantă a NATO, dar fiecare decizie trebuie luată în mod colectiv", notează agenţia ANSA.

Ministrul Apărării, Guido Crosetto, s-a alăturat acestui sentiment, declarând că este ,,greşit să se crească tensiunea" într-o situaţie deja ,,dramatică".

Duminică, premierul italian Giorgia Meloni a reacţionat şi ea la comentariile lui Stoltenberg, exprimându-şi confuzia cu privire la declaraţia acestuia.

,,Sunt de acord că NATO trebuie să rămână fermă şi să nu dea semne de slăbiciune. Au fost multe declaraţii discutabile, inclusiv din partea lui Macron. Recomand o mai mare prudenţă", a adăugat ea.

Ungaria s-a opus mai multor propuneri UE de a sprijini Kievul

Până în prezent, guvernul de la Budapesta, condus de premierul ungar Viktor Orban, a susţinut, cu mai multe ocazii, că nu este de acord cu sprijinul pe care Occidentul îl oferă Ucrainei, motivând că aceste acţiuni ar putea dăuna Ungariei însăşi. Momentan, Ungaria este singurul stat care s-a opus de cele mai multe ori diverselor propuneri UE şi NATO de a ajuta Kievului, atât de natură financiară, cât şi militară. În plus, nu este de acord să ia parte la antrenarea trupelor ucrainene în Ucraina.

Recent, conducerea de la Budapesta a anunţat că ia în considerare inclusiv o reafirmare a Ungariei privind apartenenţa la NATO, Viktor Orban declarând că nu doreşte ca ţara sa să participe la operaţiuni în afara alianţei militare. ,,Am indicat în prealabil că nu suntem de acord cu acest lucru (de a antrena trupele ucrainene în Ucraina – n.r.). Nu dorim să participăm la sprijin financiar sau înarmare, nici măcar în cadrul NATO”, a afirmat acesta la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici