Iulia Timoşenko arestată: Susţinătorii fostului premier şi-au instalat corturi în centrul Kievului - VIDEO

Susţinători ai fostului premier ucrainean şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au început un miting în centrul Kievului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a protesta faţă de arestarea acesteia.

554 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko arestată: Susţinătorii fostului premier şi-au instalat corturi în centrul Kievului - VIDEO

Susţinători ai Iuliei Timoşenko au instalat corturi în Kiev pentru a protesta faţă de arestarea sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin o sută de partizani ai lui Timoşenko au instalat circa 30 de corturi în apropierea tribunalului de pe principalul bulevard din centrul Kievului, Hreşciatik, afişându-şi intenţia de a rămâne acolo până la eliberarea ei.

Oleksandr Turcinov, adjunctul fostului premier, a avertizat cu privire la o repetare a "revoluţiei portocalii" din 2004, care a dărâmat Guvernul de la acea vreme şi a adus la putere un regim prooccidental, al cărui simbol era Timoşenko.

Iulia Timoşenko a fost arestată preventiv

Opozanta a fost plasată vineri în arest preventiv de tribunalul din Kiev, unde este judecată pentru abuz de putere, după remarcile sale la adresa şefului Guvernului.

Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit prerogativele de premier în 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importuri de gaze ruseşti, la un preţ considerat prea ridicat şi dezavantajos pentru Kiev.

Conform acuzării, aceste acorduri au provocat Ucrainei pierderi de peste 1,5 miliarde de grivne (circa 130 de milioane de euro).

Guvernul ucrainean caută în prezent modalităţi de a revizui aceste contracte.

Iulia Timoşenko a denunţat tot timpul ca fiind politic acest proces, demarat la 24 iunie şi criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană, în special Franţa şi Suedia, şi-au exprimat vineri preocuparea după arestarea lui Timoşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici