Iurie Leancă: Republica Moldova este pregătită să devină candidat pentru aderarea la UE

Republica Moldova este pregătită să devină stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, a afirmat premierul Iurie Leancă, la Bruxelles, conform unui comunicat oficial al Guvernului de la Chişinău.

205 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Republica Moldova este pregătită să devină candidat pentru aderarea la UE

Iurie Leancă: Republica Moldova este pregătită să devină candidat pentru aderarea la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Republica Moldova este gata să devină, din fruntaş al Parteneriatului Estic, candidat la aderare", a declarat Leancă la reuniunea Consiliului de Cooperare Republica Moldova - UE, desfăşurată joi la Bruxelles.

La reuniune au fost abordate subiecte privind stadiul democraţiei, statul de drept şi drepturile omului, situaţia economică, dezvoltarea agriculturii şi a sistemului educaţional. O temă specială a fost procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Părţile au evidenţiat importanţa menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Uniunea Europeană a dat asigurări că va continua să acorde asistenţă pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului, precizează Guvernul de la Chişinău.

La finalul discuţiilor, premierul Iurie Leancă şi adjunctul ministrului grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, reprezentantul Preşedinţiei elene a Consiliului UE, au susţinut o conferinţă de presă.

"Este ultima reuniune în acest format, este vorba de 16 ani de cooperare cu Uniunea Europeană, iar evenimentul de mâine înseamnă un nou capitol în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Următoarea întâlnire va avea loc în formatul Consiliului de Asociere UE-R.Moldova, aşa cum prevede Acordul de Asociere, care va fi semnat vineri", a afirmat Iurie Leancă.

"Am informat partenerii noştri europeni că mircuri, la şedinţa Guvernului, am aprobat pachetul de măsuri care vor ghida instituţiile noastre în realizarea eficientă şi în timp util a Acordului de Asociere. Nu avem timp de pierdut, iar noi am făcut alegerea noastră - integrarea europeană", a subliniat Leancă.

Premierul moldovean a mulţumit Preşedinţiei elene a Consiliului UE, partenerilor europeni din instituţiile şi statele membre ale UE care au contribuit şi au susţinut Republica Moldova în avansarea agendei de integrare europeană, în special eliminarea vizelor europene.

Republica Moldova va semna vineri Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la care vor participa şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici