Japonia: 37 de persoane au murit, peste 50 date dispărute după trecerea taifunului Talas

Echipele de intervenţie au reluat luni căutările în Japonia după trecerea taifunului Talas, care s-a soldat cu cel puţin 37 de morţi şi peste 50 de dispăruţi în vestul ţării, au anunţat presa şi autorităţile.

537 afișări
Imaginea articolului Japonia: 37 de persoane au murit, peste 50 date dispărute după trecerea taifunului Talas

Japonia: 31 de persoane au murit, peste 50 date dispărute după trecerea taifunului Talas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ploile torenţiale provocate de acest ciclon, care a atins coastele nipone sâmbătă, au cauzat revărsarea unor râuri, inundaţii şi alunecări de teren, care au luat mai multe clădiri, inclusiv case de locuit.

Acest ciclon este cel mai mortal din Japonia după cel din octombrie 2004, care s-a soldat cu aproape o sută de morţi.

Peste 3.600 de persoane sunt blocate de alunecările de teren sau distrugerea podurilor, potrivit agenţiei Kyodo.

Oficial din cadrul prefecturilor Wakayama şi Nara, grav afectate de acest taifun, au declarat pentru AFP că peste 1.300 de persoane s-au reunit în centrele de evacuare, în timp ce aproximativ 7.000 de familii urmează să îşi părăsească locuinţele.

"Ne străduim să aducem situaţia sub control. Electricitatea este întreruptă şi distrugerea drumurilor împiedică vehiculele noastre să intre în zonele sinistrate", a explicat un reprezentant al pompierilor din oraşul Tanabe, din prefectura Wakayama (centru-vest), cea mai afectată de taifun.

La Nachikatsuura, un pod feroviar a fost luat de ape, imaginile prezentate de televiziuni arătând copaci rupţi, case distruse şi maşini izbite de ziduri.

Primarul acestei localităţi, Shinichi Teramoto, în vârstă de 58 de ani, a plătit un tribut greu în timp ce conducea pe teren operaţiunile de intervenţie: casa sa a fost inundată, iar soţia şi fiica sa de 24 de ani au fost date dispărute, chiar în ziua logodnei tinerei.

Cadavrul tinerei a fost găsit duminică, dar soţia sa era încă dispărută.

"Am văzut corpul neînsufleţit al fiicei mele. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să rămân lângă ea jumătate de oră", a declarat Teramoto într-un interviu acordat televiziunii publice NHK.

"Atât timp cât sunt în funcţie nu vreau să îmi exprim (durerea)", a subliniat el.

Deplasându-se lent, cu aproximativ zece kilometri pe oră, Talas a generat ploi intense într-un sat din prefectura Nara (centru-vest) de miercuri până duminică.

Câteva sute de persoane au rămas refugiate în centre de evacuare luni, în special în prefecturile Wakayama şi Nara.

Duminică, acest taifun venit din Oceanul Pacific a părăsit arhipelagul nipon şi evoluează în Marea Japoniei, dar ploile şi rafalele de vânt au rămas violente după trecerea sa, îngreunând operaţiunile de intervenţie. Întrucât puterea sa a scăzut, Talas a fost retrogradat, devenind depresiune tropicală.

Acest dezastru a intervenit la o zi de la intrarea în funcţiune, vineri, a Guvernului de centru-stânga al lui Yoshihiko Noda, care l-a succedat pe premierul Naoto Kan, a cărui gestionare a catastrofelor de la 11 martie a generat critici intense.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici