Japonia, afectată de POLUAREA atmosferică din China

Poluarea atmosferică provenind de pe teritoriul Chinei a început să atingă, de câteva zile, partea de vest a Japoniei, au anunţat autorităţile japoneze, care au fost nevoite să difuzeze instrucţiuni de securitate.

1824 afișări
Imaginea articolului Japonia, afectată de POLUAREA atmosferică din China

Japonia, afectată de poluarea atmosferică din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nivelul maxim de poluare autorizat a fost depăşit în ultimele zile, a declarat Atsushi Shimizu, un oficial de la Institutul Naţional pentru Studii de Mediu (NIES).

"Este dificil să se spună cu certitudine absolută că aceasta provine în totalitate din China, dar este sigur că o bună parte a poluării atmosferice actuale provine din ţări situate la vest de Japonia", a apreciat el.

Problema cea mai îngrijorătoare este concentrarea unor particule foarte fine, care a atins până la 50 de micrograme pe metru cub în ultimele zile, cu mult peste norma maximă autorizată, de 35 de micrograme.

Aceste particule pot proveni fie de la nisipul din deşerturi chineze sau mongole, fie de la gaze de eşapament şi fumul emis de uzine.

"În această perioadă a anului, nu există furtuni de nisip. Prin urmare, ne confruntăm cu particule toxice", afirmă Shimizu, îndemnând persoanele cu probleme respiratorii la o prudenţă mai mare.

Ministerul japonez al Mediului a anunţat că site-ul său a fost luat cu asalt, în ultimele zile, de persoane care doreau să se informeze şi să afle cum să se protejeze.

"Accesul la pagina dedicată poluării atmosferice este, practic, imposibil, de câteva zile, atât de multe solicitări există, iar telefonul sună în continuu, la capătul celălalt al firului oamenii fiind foarte îngrijoraţi pentru sănătatea lor", a declarat un oficial din cadrul ministerului.

Nivelul ridicat al poluării atmosferice înregistrate la Beijing în ultima perioadă a provocat un aflux de pacienţi, care acuză probleme respiratorii, la spitale.

Beijingul şi alte oraşe din nordul Chinei au fost afectate, începând de la jumătatea lui ianuarie, de acest fenomen. În capitală, numărul cazurilor de persoane care sunt afectate de probleme pulmonare sau dificultăţi respiratorii a înregistrat o creştere de 20%, potrivit unei anchete a publicaţiei Beijing Morning Post.

Toshihiko Takemura, un profesor de la Universitatea din Kyushu (sud-vest), care are propriul site de Internet (Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species, SPRINTARS), preconizează un nivel de poluare "foarte important" în regiunea Kyushu, pentru zilele de luni şi marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici