Japonia cataloghează patru insule disputate cu Rusia ca fiind "ocupate ilegal"

Pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi Japonia din cauza războiului din Ucraina, Japonia a calificat, pentru prima dată în aproape 20 de ani, patru insule disputate ca fiind "ocupate ilegal" de Rusia, relatează CNN.

4428 afișări
Imaginea articolului Japonia cataloghează patru insule disputate cu Rusia ca fiind "ocupate ilegal"

Japonia cataloghează patru insule disputate cu Rusia ca fiind "ocupate ilegal"

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia s-au deteriorat de când a fost lansată invazia Ucrainei, în februarie, iar aceasta pare să fie prima dată când Japonia foloseşte un astfel de limbaj în aproape două decenii.

De asemenea, Ministerul japonez al Afacerilor Externe s-a referit la insule, pe care Rusia le numeşte Kurile de Sud, ca fiind "Teritoriile nordice" în raportul său diplomatic anual publicat vineri.

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, Japonia nu s-a mai referit la insule ca fiind "ocupate ilegal" din 2003.

În raport se precizează că Japonia consideră insulele drept "teritorii japoneze asupra cărora Japonia deţine drepturi suverane, dar care sunt în prezent ocupate ilegal de Rusia".

Situate în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, teritoriile disputate au fost capturate de forţele sovietice după capitularea Japoniei în faţa forţelor aliate, în 1945.

Dezacordul cu privire la cine are dreptul de proprietate asupra acestor insule a dus la una dintre cele mai vechi dispute teritoriale nerezolvate din lume, provocând fricţiuni între Japonia şi Rusia timp de decenii.

În 2019, liderii Rusiei şi Japoniei au declarat, în cadrul unei întâlniri la Moscova, că îşi menţin angajamentul de a semna, în cele din urmă, un tratat de pace, la zeci de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar că există în continuare divergenţe serioase cu privire la soarta grupului de insule din largul coastelor Japoniei.

Teritoriul disputat, situat în largul coastei insulei japoneze Hokkaido, este format din patru insule separate: Iturup, cunoscută în japoneză sub numele de Etorofu, Kunashir sau Kunashiri, Shikotan şi grupul de insule Habomai.

Insulele au fost ocupate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când au fost expulzaţi până la 17.000 de cetăţeni japonezi. Aproximativ 19.000 de colonişti trăiesc în prezent pe insule, potrivit Stratfor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici