Japonia, îngrijorată de intensificarea activităţii militare ruse în apropierea coastelor sale

Armata rusă îşi intensifică activităţile în apropierea Japoniei, multiplicându-şi exerciţiile militare, în special cele la care participă submarine nucleare, a avertizat Ministerul nipon al Apărării într-un raport dat publicităţii vineri.

32 afișări
Imaginea articolului Japonia, îngrijorată de intensificarea activităţii militare ruse în apropierea coastelor sale

Japonia, îngrijorată de intensificarea activităţii militare ruse în apropierea coastelor sale (Imagine: Mediafax/AFP)

Guvernul de la Tokyo condus de Yasuo Fukuda a aprobat "cartea anuală" privind politica apărării, care a reiterat îngrijorarea autorităţilor nipone privind ascensiunea militară a Chinei şi menţinerea ameninţării reprezentate de Coreea de Nord.

Raportul este dat publicităţii în plină criză ruso-georgiană, un conflict care a încordat relaţiile dintre Rusia şi Occident, anumite voci evocând riscul izbucnirii unui nou Război Rece.

"S-a observat că armata rusă activează în zonele apropiate Japoniei, efectuând exerciţii şi antrenamente care vizează ameliorarea eficacităţii" forţelor sale, menţionează raportul.

Documentul subliniază că Rusia pare să efectueze noi tipuri de exerciţii în apropierea coastelor nipone, în care sunt implicate, în special, submarine nucleare.

"Exerciţiile aeriene şi zborurile efectuate în apropierea Japoniei sunt mai frecvente", adaugă raportul, amintind că un bombardier stategic rus a pătruns pentru scurt timp în spaţiul aerian nipon. Incidentul a determinat aviaţia militară japoneză să ridice de la sol 22 de avioane de luptă ca măsură de precauţie.

Japonia şi Rusia nu au semnat niciodată un tratat oficial de pace după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Tokyo contestă suveranitatea Moscovei asupra a patru insule situate la nord de Japonia, denumite Teritoriile de Nord ale Japoniei sau Kurile de către Rusia, ocupate de Moscova începând cu 1945.

Circa 40.000 de militari americani sunt staţionaţi în Japonia în baza unui acord de securitate între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici