Japonia, SUA, Franţa, Marea Britanie şi UE condamnă executarea ostaticului nipon de către teroriştii SI

Japonia, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au condamnat cu fermitate executarea unuui ostatic nipon de către teroriştii grupului Stat Islamic, cerând eliberarea imediată a celuilalt ostatic japonez, relatează AFP.

327 afișări
Imaginea articolului Japonia, SUA, Franţa, Marea Britanie şi UE condamnă executarea ostaticului nipon de către teroriştii SI

Japonia, SUA, Franţa şi Marea Britanie condamnă executarea ostaticului nipon de către teroriştii SI (Imagine: Captură video)

UPDATE 15:43 - UE condamnă executarea unui ostatic nipon de către grupul terorist Stat Islamic

Uniunea Europeană a condamnat în termeni duri, duminică, executarea unui ostatic japonez de către organizaţia teroristă Stat Islamic, cerând eliberarea imediată a celui de-al doilea captiv, informează AFP.

"Decapitarea cetăţeanului japonez Haruna Yukawa, ostatic al grupului terorist Stat Islamic, reprezintă o nouă demonstraţie că ideologia şi acţiunile acestei organizaţii încalcă toate valorile şi drepturile universale", afirmă Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Cerem eliberarea imediată a celui de-al doilea ostatic japonez, Kenji Goto", a adăugat Mogherini.

"Uniunea Europeană este din ce în ce mai determinată să susţină eforturile internaţionale de combatere a organizaţiilor teroriste", a subliniat Federica Mogherini.

"Un asemenea act terorist este oribil şi inadmisibil, îl condamn cu cea mai mare fermitate", a reacţionat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Şeful Guvernului nipon a transmis condoleanţe familiei ostaticului Haruna Yukawa, răpit în Siria în august 2014 şi executat sâmbătă de reţeaua teroristă Stat Islamic.

Shinzo Abe a cerut eliberarea imediată a celuilalt ostatic japonez, jurnalistul Kenji Goto, răpit în octombrie 2014.

Preşedintele SUA, Barack Obama, aflat în vizită în India, l-a sunat pe Shinzo Abe pentru a exprima solidaritate după executarea ostaticului. "Preşedintele Obama a prezentat condoleanţe după uciderea de către grupul Stat Islamic a ostaticului japonez Haruna Yukawa", a comunicat Casa Albă.

"Această crimă reaminteşte de barbaria teroriştilor", a afirmat premierul Marii Britanii, David Cameron.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a denunţat un "asasinat barbar", salutând "angajamentul determinat al Japoniei în combaterea terorismului internaţional".

Chiar dacă unii experţi au exprimat dubii privind autenticitatea înregistrării video cu execuţia ostaticului, premierul Japoniei a confirmat autenticitatea imaginilor. "Am examinat atent aceste imagini, analizele continuă, dar credem că sunt imagini reale", a spus Shinzo Abe.

Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS) a prezentat sâmbătă o înregistrare video în care anunţă decapitarea unui ostatic nipon, după expirarea unui ultimatum privind plata unei răscumpărări, relatează Institutul SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste.

Ostaticul executat prin decapitare este Haruna Yukawa, angajat al unei firme de securitate, potrivit Institutului SITE, cu sediul în Statele Unite.

Organizaţia teroristă sunnită a prezentat o înregistrare video cu celălalt ostatic, corespondentul de război Kenji Goto, care pledează pentru salvarea sa şi pentru eliberarea unei presupuse teroriste arestată în Iordania. În înregistrare, Kenji Goto (în vârstă de 47 de ani) afirmă că Haruna Yukawa a fost executat, ţinând în mână o imagine în care cadavrul ostaticului apare decapitat.

Kenji Goto atribuie premierului Shinzo Abe responsabilitatea pentru moartea lui Yukawa, deoarece acesta nu a plătit răscumpărarea de 200 de milioane de dolari. Ostaticul rămas în viaţă susţine că grupul terorist nu mai vrea nicio răscumpărare, cerând însă eliberarea islamistei Sajida al-Rishawi, acuzată că, în calitatea de membră a organizaţiei Al-Qaida în Irak, a încercat să se arunce în aer într-un hotel din Iordania în anul 2005.

"Este foarte simplu. Eliberaţi-o pe Sajida şi voi fi eliberat", afirmă ostaticul Kenji Goto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici