Japonia va face presiuni pentru participarea femeilor la viaţa politică

Japonia intenţionează să facă presiuni pentru participarea femeilor la viaţa socială, în special în politică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, după ce un raport anual care a arătat că ţara se străduieşte să reducă decalajul de gen, potrivit Reuters.

162 afișări
Imaginea articolului Japonia va face presiuni pentru participarea femeilor la viaţa politică

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Raportul Forumului Economic Mondial care măsoară paritatea de gen a clasat Japonia pe locul 125 din 146 de ţări în acest an, în scădere faţă de locul 116 în raportul de anul trecut.

„Trebuie să acceptăm cu umilinţă situaţia actuală a ţării noastre”, a declarat reporterilor în timpul unei şedinţe de informare Matsuno, secretarul-şef al cabinetului.

În ceea ce priveşte participarea economică şi oportunităţile economice, o categorie care analizează participarea la forţa de muncă, egalitatea salarială şi veniturile, Japonia s-a clasat pe locul 123, cel mai mic dintre ţările din Asia de Est şi Pacific.

Paritatea între sexe în ceea ce priveşte abilitarea politică a fost una dintre cele mai scăzute din lume, pe locul 138, după China, Arabia Saudită şi Turcia.

Femeile reprezintă doar doi dintre cei 19 miniştri din cabinetul prim-ministrului Fumio Kishida şi aproximativ o zecime dintre deputaţii din camera inferioară.

Investitorii, în special cei de peste hotare, sporesc presiunea asupra întreprinderilor japoneze pentru a-şi diversifica consiliile de administraţie, care în mod tradiţional sunt înclinate spre bărbaţi în vârstă.

Norges Bank Investment Management, cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, se va opune numirii preşedinţilor consiliilor de administraţie ale companiilor japoneze care nu au femei în consiliile de administraţie, a declarat în aprilie cotidianul economic Nikkei.

Kishida a prezentat luna aceasta o iniţiativă privind egalitatea de gen, vizând ca femeile să ocupe cel puţin 30% din posturile de conducere în companiile de top până la sfârşitul deceniului, de la 2,2% în iulie 2022.

Alegătorii şi activiştii i-au împins, de asemenea, pe politicieni să ia măsuri. Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a compilat în această lună un plan pentru a creşte ponderea femeilor din rândul legislatorilor săi la 30%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici