Javad Zarif: Uniunea Europeană ar trebui să respecte obligaţiile prevăzute în Acordul Nuclear

Uniunea Europeană ar trebui să respecte obligaţiile prevăzute în Acordul Nuclear semnat cu Iranul şi să normalizeze relaţiile economice, în pofida sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, a declarat joi Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, relatează Reuters.

292 afișări
Imaginea articolului Javad Zarif: Uniunea Europeană ar trebui să respecte obligaţiile prevăzute în Acordul Nuclear

Javad Zarif: Uniunea Europeană ar trebui să respecte obligaţiile prevăzute în Acordul Nuclear

„În loc să ceară ca Iranul să respecte în mod unilateral Acordul, Uniunea Europeană ar trebui să îşi respecte obligaţiile- inclusiv normalizarea relaţiilor economice”, a declarat ministrul de Externe, prin intermediul uuni mesaj publicat pe Twitter.

Declaraţia lui Zarif vine ca reacţie la comunicatul emis de Germania, Franţa şi Marea Britanie, în cadrul summitului informal al liderilor Uniunii Europene, organizat joi la Sibiu. Liderii UE au respins, joi, cu ocazia Summitului de la Sibiu, condiţiile fixate de Iran pentru salvarea Acordului nuclear contestat vehement de Statele Unite.

"Respingem ultimatumul şi evaluăm respectarea de către Iran a angajamentele în materie nucleară", au transmis, într-un comunicat remis cu ocazia summitului de la Sibiu, ţările europene care au semnat Acordul nuclear - Germania, Franţa şi Marea Britanie -, precum şi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Ţările semnatare ale Acordului Nuclear au transmis, de asemenea, că doresc păstrarea Acordului Nuclear, încheiat în anul 2015.

Preşedintele Donald Trump a decis în urmă cu un an retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

"Iranul trebuie să rămână în acest Acord şi trebuie să facem cu toţii eforturi în acest sens", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în momentul sosirii la Summitul UE de la Sibiu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici