Jean-Claude Juncker solicită guvernelor să propună femei pentru posturi de comisar

Jean-Claude Juncker, desemnat de liderii europeni pentru funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene (CE), solicită guvernelor să propună femei pentru posturile de comisar, temându-se de un eventual eşec în PE din cauza nerespectării parităţii, potrivit unor surse.

99 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker solicită guvernelor să propună femei pentru posturi de comisar

Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/Mediafax Foto)

În Comisia în exerciţiu, nouă dintre cei 28 de comisari sunt femei. Dar acest echilibru este ameninţat, deoarece candidaţii propuşi până în prezent sunt bărbaţi, a subliniat o sursă din anturajul lui Juncker.

Candidatura lui Juncker va fi supusă aprobării eurodeputaţilor pe 15 iulie. Dacă va fi aprobată, el se va angaja imediat în formarea echipei.

"Văzând intenţiile afişate de guverne, el se teme că se va trezi cu două-trei femei în echipă atunci când va solicita învestirea Comisiei, în octombrie, în Parlamentul European, şi că aceasta ar putea fi respinsă, pe drept, din cauza nerespectării parităţii", a declarat o sursă apropiată fostului premier luxemburghez.

În cazul în care va deveni şeful Comisiei, el vrea o echipă de comisari "cu o carieră politică naţională şi europeană impresionante", a declarat acesta într-un interviu pentru AFP.

Jean-Claude Juncker nu exclude posibilitatea de a refuza candidaţii care nu au profilul pe care-l doreşte. El cere guvernelor să-i trimită o listă cu două sau trei nume de candidaţi, pe care să se afle obligatoriu numele unei femei, şi o listă cu posturile revendicate, au precizat surse din aturajul acestuia.

"Pentru moment, personalităţile prezentate sunt în principal bărbaţi, iar echipa riscă să fie alcătuită din 26 de bărbaţi şi două femei, cu zece candidaţi pentru un post economic important", a declarat ironic o sursă apropiată fostului premier.

Această tendinţă a fost declanşată odată cu desemnarea de către Finlanda a fostului premier Jyrki Katainen, căruia i s-a încredinţat interimatul în postul compatriotului său Olli Rehn - Afaceri Economice -, unul dintre cele mai importante portofolii în cadrul Comisiei. Ulterior, Germania şi Austria au anunţat că menţin candidaturile lui Gunther Oettinger şi Johannes Hahn.

Juncker vrea să oprească această tendinţă. "Dacă Guvernele propun femei, candidatele lor vor avea mai multe şanse să obţină vicepreşedinţia şi un portofoliu important", au dat asigurări surse din anturajul acestuia.

Fiecare candidat va fi supus unui examen în Parlament şi poate fi respins înainte de votul asupra întregii echipe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici