Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei, în contextul în care Beijingul îşi extinde influenţa pe tot globul, inclusiv în zone în care ar putea deveni o provocare pentru membrii organizaţiei de securitate, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

693 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei

Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică trebuie să înţeleagă implicaţiile ascensiunii Chinei

Acţiunile tot mai îndrăzneţe ale Chinei, inclusiv în Marea Chinei de Sud, au stârnit preocupări cu privire la intenţiile sale, iar Statele Unite au îndemnat NATO să recunoască şi să se adapteze la noile ameninţări emergente, inclusiv China.

"Nu este vorba despre mutarea NATO în Pacific, dar este vorba despre răspunsul la faptul că China vine mai aproape de noi", a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, în cursul unei vizite la Sydney.

"Investind puternic în infrastructura critică în Europa, prezenţa crescută în zona arctică şi, de asemenea, prezenţa crescută în Africa şi în spaţiul cibernetic", a adăugat oficialul.

"Aşadar, toate acestea fac important ca NATO să abordeze ascensiunea Chinei şi facem acest lucru, nu în ultimul rând, colaborând strâns cu partenerii noştri din această regiune - Australia, Noua Zeelandă, dar şi Japonia şi Coreea de Sud", a subliniat Stoltenberg.

Beijingul susţine că extinderea economică şi militară a ţării nu reprezintă o ameninţare pentru alte naţiuni.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut pe măsură escaladării războiului comercial între Washington şi Beijing, iar secretarul apărării al SUA, Mark Esper, a declarat recent că Statele Unite ar dori să plaseze rachete cu rază de acţiune intermediară în regiunea Asia-Pacific.

Esper a mai afirmat că regimul de la Beijing destabilizează regiunea Indo-Pacifică, acuzând China că utilizează practici prădalnice în plan economic şi furturi de proprietatea intelectuală.

Taguri:
nato,
china,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici