Jens Stoltenberg cere Rusiei să renunţe la planul de atacare a Ucrainei şi să poarte negocieri

Rusia pare a se pregăti pentru "un atac total" asupra Ucrainei, a afirmat sâmbătă, într-un interviu acordat postului german ARD, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cerând însă Moscovei să revină la negocieri cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate.

424 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg cere Rusiei să renunţe la planul de atacare a Ucrainei şi să poarte negocieri

Sursa foto: MediafaxFoto

"Toate semnalele indică faptul că Rusia plănuieşte lansarea unui atac total. Suntem cu toţii de acord că putem spune că riscul unui atac este foarte ridicat", a declarat Jens Stoltenberg în interviul acordat postului ARD, conform site-ului Tagesschau.de şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Jens Stoltenberg afirmă că Rusia continuă acumularea de efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei. "Nu sunt retrase trupele, aşa cum susţine Rusia, ci sunt aduse trupe suplimentare", a precizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Însă, în pofida mobilizării masive de trupe ruse şi a intensificării confruntărilor militare în regiunile separatiste est-ucrainene, Jens Stoltenberg transmite Rusiei că poate fi identificată o soluţie prin negocieri.

"Încă nu este prea târziu pentru Rusia. Noi vrem ca Rusia să schimbe direcţia actuală şi să poarte negocieri cu noi", a subliniat secretarul general NATO.

Rusia este acuzată că a mobilizat, potrivit diverselor surse, între 130.000 şi 190.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, pentru o eventuală invazie. Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici