Joe Biden afirmă că atacul Hamas a avut ca scop perturbarea normalizării relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel

Atacul grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului a avut ca scop perturbarea unei potenţiale normalizări a legăturilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

476 afișări
Imaginea articolului Joe Biden afirmă că atacul Hamas a avut ca scop perturbarea normalizării relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Joe Biden a sugerat că Arabia Saudită intenţiona să recunoască Israelul. Declaraţiile au fost făcute la o strângere de fonduri pentru campania electorală, potrivit Reuters.

"Unul dintre motivele pentru care Hamas a acţionat asupra Israelului ... au ştiut că urma să mă aşez la masă cu saudiţii", a declarat Biden. "Ghiciţi ce? Saudiţii au vrut să recunoască Israelul".

Arabia Saudită, o putere din Orientul Mijlociu şi care găzduieşte cele mai venerate locuri sfinte ale islamului, şi-a dat binecuvântarea pentru ca vecinii din Golf, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, să stabilească relaţii cu Israelul în 2020, sub precedenta administraţie americană a lui Donald Trump.

Riadul nu a făcut acest lucru în 2020, afirmând că obiectivele privind crearea unui stat palestinian ar trebui abordate mai întâi.

Posibila normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită şi cu alte state arabe a fost o prioritate pentru secretarul de stat Antony Blinken în timpul călătoriei sale din iunie la Riad, deşi a recunoscut că nu ar trebui să se aştepte niciun progres iminent.

Blinken a declarat pentru CNN după izbucnirea conflictului că "nu ar fi o surpriză faptul că o parte din motivaţia atacului ar fi putut fi aceea de a întrerupe eforturile de a aduce împreună Arabia Saudită şi Israelul".

Într-un interviu difuzat duminica trecută, Biden a declarat într-o emisiune la CBS că perspectiva normalizării este "încă vie, va dura ceva timp".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici