Joe Biden este optimist privind starea economiei SUA, în pofida inflaţiei şi a riscului de recesiune

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, s-a declarat optimist vineri seară în legătură cu starea economiei, deşi cifrele recente par să indice că inflaţia ridicată continuă să genereze risc de recesiune, conform agenţiei The Associated Press.

124 afișări
Imaginea articolului Joe Biden este optimist privind starea economiei SUA, în pofida inflaţiei şi a riscului de recesiune

Sursa foto: MediafaxFoto

Preşedintele Biden a promulgat o lege urgentă pentru evitarea unei greve masive în sectorul traficului feroviar, argumentând că exista riscul pierderii a aproximativ 765.000 de locuri de muncă în doar câteva săptămâni.

Preşedintele SUA a notat că, în noiembrie, în Statele Unite au fost create 263.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului a rămas la 3,7%. Biden a sugerat că potenţiala grevă din sectorul feroviar ar fi putut amplifica riscurile de recesiune. Congresul a aprobat un proiect de lege care prevede majorări salariale, deşi nu furnizează zile suplimentare de concediu medical, aşa cum solicitau sindicatele de profil. "Legea pe care o semnez pune capăt unei dispute dificile în sectorul feroviar şi ajută naţiunea noastră să evite ceea ce ar fi fost, fără dubiu, o catastrofă economică. Este un acord bun, dar, în opinia mea, încă mai avem lucruri de făcut", a afirmat Biden.

Liderul de la Casa Albă este convins că starea economiei Statelor Unite se îmbunătăţeşte. "Lucrurile se mişcă în direcţia cea bună. În contextul în care intrăm în sezonul sărbătorilor, ideea centrală este că americanii muncesc, iar economia creşte", a subliniat Biden.

Preţurile la carburanţi sunt în scădere după vârful atins în iunie, economia pare să se extindă, iar salariile par a creşte într-un ritm mai intens decât inflaţia. Totuşi, majorările salariale par a fi asociate cu menţinerea inflaţiei, după cum arată un raport prezentat vineri. Problemele din reţelele de aprovizionare din pandemie au generat majorări de preţuri pe măsură ce au fost anulate restricţiile, în contextul ofertei slabe. Iar preţurile la alimente şi carburanţi au început să crească din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un raport privind situaţia de pe piaţa muncii publicat vineri sugerează că ritmul majorărilor salariale stimulează inflaţia. Iar deciziile Rezervei Federale (Fed), instituţia bancară centrală din SUA, de majorare a dobânzii de referinţă pentru contracararea inflaţiei vor conduce la încetinirea activităţilor economice.

Congresmanul Kevin Brady (republican, opoziţie), membru al Comisiei pentru Modalităţi şi Resurse din Camera Reprezentanţilor, a catalogat raportul privind situaţia pieţei muncii drept "un coşmar". "Casa Albă pur şi simplu nu are idee despre lipsa reală a forţei de muncă cu care se confruntă companiile şi care contribuie la majorarea preţurilor. Iar mulţi angajaţi se luptă cu pierderi salariale concrete (...)", a afirmat Kevin Brady.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici