Joe Biden: SUA susţin rezolvarea conflictului transnistrean cu păstrarea suveranităţii R.Moldova

Statele Unite vor susţine orice rezolvare a conflictului transnistrean care presupune păstrarea suveranitătii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat vicepreşedintele american Joseph Biden, care a sosit vineri dimineaţă la Chişinău, relatează PRO TV Chişinău.

40 afișări
Imaginea articolului Joe Biden: SUA susţin rezolvarea conflictului transnistrean cu păstrarea suveranităţii R.Moldova

Joe Biden: SUA susţin rezolvarea conflictului transnistrean cu păstrarea suveranităţii R.Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biden a făcut aceste declaraţii după o serie de discuţii purtate între delegaţia americană şi cea moldoveană. La începutul discursului său, vicepreşedintele american şi-a exprimat regretul faţă de evenimentele din Japonia şi a dat asigurări că Statele Unite vor susţine această ţară, afectată de un puternic cutremur vineri dimineaţă.

El s-a referit apoi la problema transnistreană. "Statele Unite vor susţine orice rezolvare a conflictului transnistrean, cu o singura condiţie - păstrarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a afirmat Biden.

Potrivit PRO TV Chişinău, subiectul a fost abordat de vicepreşedintele american şi la Moscova.

Biden s-a declarat mândru că este primul vicepreşedinte american care vizitează Republica Moldova. "Atât preşedintele Obama, cât şi eu credem că R.Moldova a arătat un model excelent despre cum trebuie să fie tranziţia spre democraţie", a subliniat el.

"Vrem să vedem o Moldovă puternică, cu o economie de piaţă, care continuă reformele democratice începute", a continuat vicepreşedintele american. El a afirmat că "viitorul ţării trebuie să fie în Uniunea Europeană, iar Statele Unite vor susţine parcursul european al ţării" şi vor continua programele de democratizare şi dezvoltare economică a Republicii Moldova.

"Credem că R.Moldova trebuie să facă şi va face parte din Europa. Vrem ca Republica Moldova să continue reformele economice. Ne-ar plăcea ca investitorii americani să fie prezenţi aici şi să avem relaţii comerciale bune", a afirmat Biden, citat de ziarul Timpul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici