Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia. Principala temă a discuţiei cu Vladimir Putin a fost stabilitatea strategică

  • Joe Biden afirmă că a avut o discuţie "pozitivă" cu Vladimir Putin
  • Preşedintele SUA: „Eu vreau o relaţie stabilă şi predictibilă cu Rusia, când avem diferenţe, vreau ca Vladimir Putin să înteleagă"
  • Joe Biden: „Am discutat despre stabilitatea strategică. Am discutat despre controlul armamentului şi despre modalităţi de evitare a conflictelor"
305 afișări
Imaginea articolului Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia. Principala temă a discuţiei cu Vladimir Putin a fost stabilitatea strategică

Joe Biden vrea o relaţie „stabilă” cu Rusia

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat că a avut o discuţie "pozitivă" cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, precizând că stabilitatea strategică a fost unul dintre subiectele principale de discuţie.

„Tocmai am terminat ultima întâlnire a turneului. Am avut o discuţie bună, pozitivă cu Vladimir Putin, deşi au fost şi disensiuni. Eu vreau o relaţie stabilă şi predictibilă cu Rusia, când avem diferenţe, vreau ca Vladimir Putin să înteleagă. I-am spus ca agenda mea nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva, ci este pentru protejarea intereselor cetăţenilor americani", a declarat Joseph Biden în conferinţa de presă organizată după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu preşedintele Rusiei.

„Drepturile omului vor fi mereu un principiu esenţial al SUA. Am discutat şi despre cazul disidentului Aleksei Navalnîi şi i-am spus că vom continua să vorbim despre drepturile omului, care ne sunt date prin naştere (...). Am vorbit şi despre cazurile a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia", a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Statele Unite şi Rusia trebuie să aibă anumite reguli de bază. Am discutat despre stabilitatea strategică. Am discutat despre controlul armamentului şi despre modalităţi de evitare a conflictelor. Am stabilit să lansăm dialog strategic", a precizat Joseph Biden.

„Am vorbit şi despre securitatea cibernetică. Naţiunile responsabile trebuie să ia măsuri împotriva grupurilor infracţionale din domeniul cibernetic", a continuat preşedintele SUA, subliniind că există 16 domenii ale infrastructurii strategice care trebuie protejate de acţiuni cibernetice negative. "Rusia este de acord în principiu. Dar una este în principiu, iar alta este la nivel practic", a insistat preşedintele SUA.

Joseph Biden a precizat că i-a atras atenţia lui Vladimir Putin că vor fi "consecinţe" dacă vor mai exista ingerinţe electorale sau dacă disidentul Aleksei Navalnîi moare în detenţie. "Indiferent dacă am reuşit oprirea interferenţelor electorale, Vladimir Putin ştie că, dacă se vor repeta, vor exista consecinţe. Rusia încearcă să îşi menţină statutul de putere mondială. Pierderea acestui statut va fi preţul plătit pentru continuarea ingerinţelor. Ei nu sunt în stare să dicteze ceea ce se întâmplă în lume. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă Aleksei Navalnîi moare. Consecinţele pentru Rusia vor fi devastatoare", a insistat Joseph Biden.

Preşedintele SUA consideră că şi-a atins obiectivele fixate pentru summitul cu Vladimir Putin. "Este important să ne întâlnim faţă în faţă pentru a nu exista interpretări greşite asupra intenţiilor. Am făcut ceea ce plănuisem să fac. În primul rând, să identific domenii de activităţi practice pentru a avansa interesele comune ale ambelor ţări şi pentru a fi de folos întregii lumi. În al doilea rând, pentru a comunica direct că Statele Unite vor reacţiona la acţiuni care ne afectează interesele vitale sau pe cele ale aliaţilor. Şi, în al treilea rând, pentru a prezenta priorităţile ţării, pentru a auzi direct de la mine valorile noastre. Discuţiile au fost bune, pozitive, nu au existat acţiuni stridente", a explicat Joseph Biden.

Liderul de la Casa Albă i-a reiterat lui Vladimir Putin că Statele Unite susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, a subliniat că este extrem de important ca Iranul să nu se doteze cu arme nucleare şi a pledat pentru identificarea de modalităţi pentru oferirea de asistenţă umanitară în Siria.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că discuţia cu omologul său american, Joseph Biden, la Geneva, a fost "foarte constructivă", anunţând că ambasadorii rus şi american vor reveni la posturi.

CITEŞTE AICI MAI MULT despre Summitul SUA-Rusia de la Geneva.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici