John Bolton îl compară pe Nicolas Maduro cu Nicolae Ceauşescu, avertizând că ar putea ajunge la Guantanamo/ Rusia îndeamnă SUA să nu comită o "agresiune" în Venezuela

John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, nu a exclus posibilitatea ca preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, să aibă soarta lui Nicolae Ceauşescu, avertizându-l că dacă nu cedează puterea ar putea ajunge în penitenciarul militar Guantanamo.

3456 afișări
Imaginea articolului John Bolton îl compară pe Nicolas Maduro cu Nicolae Ceauşescu, avertizând că ar putea ajunge la Guantanamo/ Rusia îndeamnă SUA să nu comită o "agresiune" în Venezuela

John Bolton îl compară pe Nicolas Maduro cu Ceauşescu, avertizând că ar putea ajunge la Guantanamo

"Îi urez lui Nicolas Maduro şi consilierilor săi o pensionare îndelungată şi liniştită, pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Ar trebui să profite de oferta preşedintelui (autoproclamat -n.red.) Juan Guaido şi să plece. Cu cât va fi mai rapid, cu atât va fi mai bine", a transmis John Bolton prin Twitter.

Ulterior, prezent la emisiunea radio realizată de jurnalistul american Hugh Hewitt, John Bolton a fost rugat să comenteze afirmaţiile. Hugh Hewitt i-a spus: "Ceauşescu şi Mussolini au sfârşit rău. Idi Amin şi 'Baby Doc' Duvalier nu. Aceasta este alegerea pe care o are de făcut acum Maduro?"

John Bolton a răspuns, conform stenogramei prezentate de jurnalistul Jugh Hewitt: "Ei bine, eu am transmis prin Twitter, ştiţi, îi urez o pensionare îndelungată şi liniştită pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Cu cât va profita mai rapid de această ocazie, cu atât probabil va avea mai rapid o pensionare drăguţă, liniştită, pe o plajă frumoasă, în loc să fie pe o altă plajă, precum cea de la Guantanamo", unde se află un penitenciar militar american.

"Nu doar că Maduro cere susţinere paramilitară din străinătate pentru a păstra reţeaua dictaturii eşuate, ci au apărut şi relatări că ar transporta averea Venezuelei cu avionul. Oare fură resursele poporului pentru a plăti intervenţia rusă?", a acuzat John Bolton prin Twitter.

Rusia îndeamnă Statelor Unite să nu comită o "agresiune" în Venezuela

Administraţia Vladimir Putin a transmis vineri seară Washingtonului că "nu fură" resursele Venezuelei, cerând Statelor Unite să evite comiterea unei noi "agresiuni" şi schimbarea ordinii constituţionale într-un stat suveran.

Rusia "nu fură resurse din Venezuela", a transmis Ambasada rusă în Caracas, citată de agenţia de presă Interfax, după ce John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, a sugerat că regimul Nicolas Maduro ar oferi fonduri Rusiei în schimbul susţinerii militare.

Ambasada Rusiei în Venezuela a îndemnat Administraţia Donald Trump să nu adauge "o nouă agresiune" pe lista ingerinţelor grave în afacerile ţărilor latino-americane.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Moscova a catalogat acţiunile Statelor Unite în Venezuela ca fiind încercări de schimbare a ordinii constituţionale.

Aurul din rezervele Venezuelei

Un avion rus a fost trimis în Venezuela pentru a aduce în Rusia zeci de tone de aur din rezervele Băncii Naţionale, care sunt pline de lingouri şi de miliarde de dolari, afirmă surse citate de presa rusă, dar Kremlinul a transmis că nu are cunoştinţă despre acest presupus transport. Surse citate de cotidianul rus Novaia Gazeta au declarat că Moscova a trimis un avion de tip Boeing 777 la Caracas pentru a aduce aur în valoare de aproximativ 840 de milioane de dolari.

Opoziţia din Venezuela a avertizat că are informaţii potrivit cărora ar urma să fie sustrase 20 de tone de aur şi a cerut Băncii Naţionale "să dezvăluie ce se întâmplă", informează publicaţia The Telegraph.

Administraţia Vladimir Putin, care susţine regimul Nicolas Maduro, a transmis că nu este la curent cu aceste informaţii. "Rusia este pregătită să contribuie la soluţionarea crizei politice în orice mod posibil, fără ingerinţe în afacerile interne ale ţării", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RBC News. Dmitri Peskov i-a îndemnat pe jurnalişti "să fie atenţi, deoarece sunt diverse ştiri false".

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, susţine că este vizat de o lovitură de stat condusă de liderul opoziţiei, Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile".

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

În decembrie 2018, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro preşedintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerinţele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici