John Kerry: Statele Unite vor reacţiona imediat dacă Iranul reia purificarea uraniului

Iranul ar putea obţine, în două luni, material suficient pentru fabricarea unei arme nucleare, dacă va relua programul de îmbogăţire a uraniului, iar această situaţie va genera un "răspuns imediat" al Statelor Unite, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, citat de AFP.

343 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Statele Unite vor reacţiona imediat dacă Iranul reia purificarea uraniului

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se ştie public că avem în vedere o perioadă de aproximativ două luni pe care o considerăm 'capacitatea de fabricare a unei arme atomice'. Acest lucru înseamnă că, dacă iranienii vor decide să reia îmbogăţirea uraniului, vor obţine, în acest termen, suficient material pentru fabricarea unei bombe nucleare", a declarat Kerry în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului american.

"Acest lucru nu înseamnă că vor putea fabrica arma nucleară sau un sistem de testare. Iranul va avea suficient material pentru fabricarea unei bombe nucleare, dar nu va avea capacitatea tehnică necesară pentru realizarea dispozitivului ce poate fi transportat", a dat asigurări Kerry.

Marile puteri (P5+1 - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) au reluat marţi, împreună cu reprezentanţii Iranului, negocierile în vederea semnării unui acord nuclear definitiv cu regimul islamist de la Teheran, suspectat că încearcă să fabrice arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici