John McCain şi Barack Obama înregistrează noi victorii

Democratul Barack Obama şi republicanul John McCain au câştigat alegerile de marţi din Wisconsin pentru învestitura partidelor lor la alegerile prezidenţiale din SUA, primul afişând o încredere din ce în ce mai mare, în timp ce al doilea anticipează că va fi desemnat candidat.

1 afișare
Imaginea articolului John McCain şi Barack Obama înregistrează noi victorii

John McCain şi Barack Obama înregistrează noi victorii

"Houston, cred că am reuşit", a declarat Obama în faţa a mii de susţinători reuniţi la Texas, cerându-le să îl ajute să schimbe un Washington în care "ideile bune vor muri (...) deoarece politicienii petrec prea mult timp încercând să înscrie puncte (...) pentru a reuşi să îndeplinească ceva".

Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, Clinton nu a câştigat decât la o singură categorie, alegătorii de peste 65 de ani, în timp ce Obama a fost preferat de femei (51 la sută, faţă de 49 de procente pentru Clinton) şi de familiile modeste, cu acelaşi procentaj.

Un total de 94 de delegaţi democraţi (74 din Wisconsin şi 20 la Hawaii) au fost în joc marţi, repartizaţi prin sistem proporţional. Un candidat are nevoie de cel puţin 2.025 de delegaţi pentru învestitură. Conform site-ului specializat RealClearPolitics (RCP), Obama avea înaintea acestor scrutinuri 1.302 delegaţi, faţă de 1.235 pentru Clinton.

Senatorul de Illinois, născut în Hawaii, era favorit în adunările elctorale organizate în acest arhipelag din Pacific.

De partea republicană, John McCain a anticipat deja că va deveni candidatul partidului său şi că îl va avea drept contracandidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie pe Obama.

McCain a câştigat şi în alegerile primare republicane de marţi din statul Washington (nord-vest), potrivit presei americane, justificând încă o dată titulatura de candidat al partidului. Alegeri primare republicane au fost organizate în statul Washington pentru a atribui 19 delegaţi suplimentari.

McCain a ieşit învingător, după ce cu zece zile înainte câştigase adunările electorale destinate să desemneze alţi 18 delegaţi din statul Washington.

"Mă voi lupta (...) în fiecare zi a acestei campanii pentru ca americanii să nu fie înşelaţi de un apel la schimbare elocvent, însă lipsit de substanţă", a adăugat el, într-un alt atac transparent la adresa candidatului democrat Barack Obama, care conduce cursa pentru învestitura democrată.

Obama a câştigat votul din statul Hawaii pentru desemnarea candidatului democrat , învingând-o din nou pe rivala sa Hillary Clinton, potrivit estimărilor presei americane, citate de Reuters. Senatoarea de New York Hillary Clinton are nevoie de victorii foarte clare în alegerile din statele Ohio şi Texas, de la 4 martie, pentru a rămâne în cursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici