Jose Manuel Barroso, încrezător că toate problemele Greciei vor fi rezolvate

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se aşteaptă ca în Grecia să fie format un Guvern de uniune naţională şi ca problemele economice ale ţării "să fie rezolvate", subliniind că este în interesul Atenei să rămână în zona euro, dar că acest lucru depinde de greci.

76 afișări
Imaginea articolului Jose Manuel Barroso, încrezător că toate problemele Greciei vor fi rezolvate

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Într-un interviu pentru emisiunea "Today", preşedintele Comisiei Europene (CE) a mai argumentat că în viitor ar putea fi necesară mai multă integrare la nivel european, lucru care "ar putea necesita" o modificare a Tratatului Uniunii Europene (UE), relatează BBC.

Întrebat cum va reacţiona UE în cazul în care Guvernul Papandreou "cade în această seară" (vineri) şi sunt necesare alegeri, până la organizarea cărora va exista o "perioadă de nesiguranţă enormă", Barroso a admis că programul UE-FMI de salvare a Greciei şi zonei euro este afectat de nesiguranţă din cauza ideii referendumului. Cum între timp s-a renunţat la referendum, el şi-a exprimat speranţa ca Guvernul şi opoziţia să ajungă la un acord pentru realizarea programului, pe care-l aceptă ambele tabere.

Legat de o "puternică posibilitate" de ieşire a grecilor din zona euro, preşedintele CE a apreciat că "depinde de ei". Însă, când eşti membru al zonei euro este ca şi cum ai face parte dintr-un club, deci trebuie să respecţi regulile, a explicat Barroso, apreciind că "principiul ieşirii unei ţări din (zona) euro nu este bun" şi că depinde de putere şi opoziţie să aplice hotărârile luate împreună. De asemenea, el a recunoscut că perspectiva plecării Greciei din zona euro este "admisă", dar nu "acceptată" la nivelul CE, pe fundalul actualei crize mondiale.

Şeful Executivului european a negat că i-ar fi auzit pe Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel sugerând că este posibil ca Grecia să fie "dată afară din UE". El a precizat că aceştia au afirmat că "există posibilitatea ca o ţară care nu îşi respectă angajamentele să părăsească organizaţia căreia-i aparţine", referindu-se la zona euro şi subliniind că este "o hotărâre a acelei ţări, nu a altora". Întrebat dacă este posibil ca Grecia să iasă din zona euro şi să rămână în UE, preşedintele CE a declarat că refuză să "speculeze" pe marginea unor scenarii pe care nu le consideră credibile.

Însă, după 11 ani, zona euro nu mai poate continua ca până acum, deoarece "nu au fost create toate instrumentele cerute de moneda unică", care în contextul crizei au devenit necesare, a mai spus Barroso, referindu-se între altele la crearea unei uniuni fiscale a zonei euro.

El a apreciat că unele modificări nu necesită un nou Tratat UE. "Hai să nu ne prefacem că răspunsul la această criză este o revizuire a Tratatului (UE), pentru că acest lucru necesită timp, iar unele hotărâri trebuie luate acum", adică săptămâna viitoare, a insistat preşedintele CE. Dar nu a exclus ca modificări "mai fundamentale, cum ar fi, spre exemplu, un fel de emitere comună de obligaţiuni, un fel de Trezorerie comună şi raţionalizarea datoriei, să necesite mai mult timp şi o modificare a tratatului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici