Josep Borrell: UE nu trebuie să ignore ameninţările lui Putin

UE nu trebuie să ignore ameninţările lui Vladimir Putin, care a declarat că ar putea folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, a declarat şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

1541 afișări
Imaginea articolului Josep Borrell: UE nu trebuie să ignore ameninţările lui Putin

Josep Borrell: UE nu trebuie să ignore ameninţările lui Putin

Josep Borrell a declarat pentru BBC că afirmaţia lui Putin că nu blufează cu arma nucleară trebuie luată în serios.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia începe o mobilizare parţială şi se pregăteşte să anexeze patru regiuni din Ucraina.

"Cu siguranţă este un moment periculos pentru că armata rusă a fost pusă la colţ, iar reacţia lui Putin - ameninţarea cu folosirea armelor nucleare - este foarte gravă", a spus el.

La 7 luni de când a început invazia Rusiei în Ucraina, analiştii sunt de acord că forţele lui Putin se află pe picior greşit, dar Borrell a declarat că trebuie să se ajungă la o "soluţie diplomatică", una care "să păstreze suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

"Altfel, putem termina războiul, dar nu vom avea pace şi vom avea un alt război", a spus el.

Borrell a respins preocupările legate de faptul că rezervele de arme ale UE se vor epuiza şi a declarat că trebuie să continue sprijinul militar oferit Ucrainei, precum aplicarea de sancţiuni economice împotriva lui Putin şi a aliaţilor săi.

El a recunoscut că majorarea costului preţurilor la energie, cauzată de conflict, reprezintă un motiv de îngrijorare.

Borrell i-a cerut lui Putin să îşi joace rolul în găsirea unei soluţii negociate, spunând că "pentru a dansa tango, ai nevoie de doi".

"Toţi cei care au mers la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au întors cu acelaşi răspuns: <Eu [Putin] am obiective militare, iar dacă nu obţin aceste obiective militare, voi continua lupta>. Este cu siguranţă o direcţie îngrijorătoare, dar trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici