Julian Assange: Telegramele needitate au fost publicate din cauza neglijenţei The Guardian

Publicarea unei versiuni needitate a telegramelor diplomatice americane de către WikiLeaks este rezultatul unei neglijenţe a cotidianului britanic The Guardian, a afirmat marţi fondatorul site-ului, Julian Assange.

183 afișări
Imaginea articolului Julian Assange: Telegramele needitate au fost publicate din cauza neglijenţei The Guardian

Julian Assange: Telegramele needitate au fost publicate din cauza neglijenţei The Guardian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"The Guardian s-a dovedit neglijent", a declarat Assange într-o videoconferinţă organizată în cadrul salonului de electronică IFA, care are loc în prezent la Berlin.

"Am descoperit în urmă cu două luni că Guardian a publicat o parolă" care oferă acces la un server pe care se aflau telegramele în versiune integrală, a explicat Assange, aflat în arest la domiciliu în Marea Britanie după acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală.

"Încrederea" WikiLeaks în cotidianul britanic şi "contractul" dintre cele două entităţi au fost "încălcate", a apreciat el.

The Guardian face parte din cele cinci publicaţii cu care a colaborat WikiLeaks în dezvăluirea telegramelor, alături de New York Times, Der Spiegel (Germania), Le Monde (Franţa) şi El Pais (Spania).

Cotidianul britanic, care a condamnat publicarea needitată a telegramelor, într-un comunicat comun cu alte publicaţii partenere, a explicat că parola, care figura într-o carte despre WikiLeaks publicată în februarie de unul dintre jurnaliştii săi, urma să fie valabilă doar câteva ore.

Assange a apreciat totuşi că dacă publicarea acestor texte poate cauza "câteva prejudicii", aceasta nu va determina "prejudicii importante".

Departamentul american de Stat nu a părut "deosebit de îngrijorat", atunci când WikiLeaks l-a informat despre intenţia sa de a publica cele 251.287 de telegrame diplomatice americane, a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici