Jurnalist belarus de opoziţie găsit mort în urma unei căderi de la etajul nouă al unui imobil

Un jurnalist şi scriitor apropiat opoziţiei belaruse, Iuri Gumeniuk, a fost găsit mort după ce pare că a căzut de la etajul nouă al unui imobil, a anunţat duminică Asociaţia jurnaliştilor din Belarus.

136 afișări
Imaginea articolului Jurnalist belarus de opoziţie găsit mort în urma unei căderi de la etajul nouă al unui imobil

Jurnalist belarus de opoziţie găsit mort în urma unei căderi de la etajul nouă al unui imobil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Faptele s-au petrecut la Grodno, în vestul acestei foste republici sovietice.

Imobilul respectiv este situat în apropierea casei în care Iuri Gumeniuk locuia împreună cu mama sa, a anunţat asociaţia, care nu precizează care sunt motivele pentru care jurnalistul, în vârstă de 43 de ani, s-ar fi putut afla în acest imobil.

Potrivit unor apropiaţi ai lui Iuri Gumeniuk, contactaţi de AFP, poliţia ia încalcul atât ipoteza unei sinucideri, cât şi pe cea a unei omucideri.

Iuri Gumeniuk a colaborat, până la închiderea acestora, cu diverse publicaţii independente, iar ulterior la emisiuni ale unui post polonez de radio şi unei instituţii mass-media belaruse care emite pe teritoriul polonez.

El este cunoscut, de asemenea, pentru versurile sale satirice la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

În 2011, Iuri Gumeniuk a fost condamnat la 12 zile de închisoare pentru participarea la o acţiune de protest, la Grodno.

Belarusul este vizat de sancţiuni occidentale, din cauza unei reprimări a opoziţiei, care s-a accentuat în urma algerilor prezidenţiale contoversate din decembrie 2010, câştigate de Lukaşenko, aflat la putere de 18 ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici