Jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Navalny, exclus de la BAFTA

Jurnalistul de investigaţie Christo Grozev, care are în palmares dezvăluiri ale unor poveşti incomode pentru Kremlin, a fost informat că nu poate participa la premiile cinematografice ale Academiei Britanice (BAFTA) din acest an, la sfatul poliţiei britanice, potrivit CNN.

778 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Navalny, exclus de la BAFTA

Jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Navalny, exclus de la BAFTA

Christo Grozev este principalul investigator pentru Rusia al grupului de investigaţii Bellingcat, care se concentrează pe „ameninţările la adresa securităţii, operaţiunile clandestine extrateritoriale şi militarizarea informaţiilor”, potrivit site-ului organizaţiei.

El trebuia să participe la ceremonia de decernare a premiilor din acest an în calitate de colaborator la documentarul „Navalny”, nominalizat la premiile BAFTA de CNN.

Coproducţia CNN Films şi HBO urmăreşte activitatea lui Grozev, a jurnaliştilor CNN şi a echipei lui Alexey Navalny în dezvăluirea complotului care îl vizează pe politicianul rus de opoziţie în 2020.

Reportajele lui Grozev şi ale echipei au scos la iveală unitatea de elită a specialiştilor ruşi care îl urmăreau pe Navalny la ordinul preşedintelui Vladimir Putin timp de trei ani - inclusiv atunci când acesta a fost otrăvit şi corpul său a fost devastat de agentul neurotoxic Novichok în oraşul siberian Tomsk, în august 2020.

Jurnalistul bulgar se află pe „lista celor mai căutaţi” din Rusia din decembrie 2022.

Grozev a declarat vineri că a fost luat prin surprindere de decizia BAFTA de a-l exclude pe el şi familia sa de la evenimentul din 19 februarie.

„Am fost surprins să descopăr că întreaga mea familie şi cu mine am fost cu toţii interzişi de poliţia britanică să participăm la premiile BAFTA din acest weekend, unde este nominalizat documentarul #Navalny. Motivul invocat: reprezentăm un risc pentru securitatea publică”, a scris Grozev pe Twitter.

„Înţeleg necesitatea de a menţine siguranţa publică (deşi nu înţeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă constituie un risc pentru public). Dar momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliştilor independenţi din întreaga lume”, a mai spus Grozev.

Grozev a adăugat că „aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci şi din faptul că vocile jurnaliştilor sunt înăbuşite - în loc să fie amplificate - de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”.

CNN a cerut un răspuns de la Poliţia Metropolitană din Londra şi de la Ministerul de Interne din Marea Britanie.

Într-o declaraţie pentru CNN, BAFTA a confirmat că Grozev nu va participa la ceremonia de decernare a premiilor din acest an, invocând probleme de securitate. „Siguranţa tuturor invitaţilor şi a personalului de la ceremonie este întotdeauna prioritatea noastră cea mai mare şi avem aranjamente de securitate robuste şi adecvate în fiecare an”, a declarat BAFTA.

Potrivit grupului de monitorizare din Rusia OVD-Info, împotriva lui Grozev a fost deschis un dosar penal privind diseminarea de „ştiri false” despre armata rusă.

„Nu am nicio idee despre motivele pentru care Kremlinul m-a pus pe „lista de persoane căutate”, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment”, a declarat Grozev, luni, într-o postare pe Twitter . „Într-un fel, nu contează - de ani de zile au arătat clar că sunt speriaţi de munca noastră şi că nu s-ar opri de la nimic pentru a o face să dispară”.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, Grozev a folosit instrumente digitale open-source pentru a documenta acuzaţiile de crime de război şi alte atrocităţi.

După demascarea unităţii de către CNN şi Bellingcat în decembrie 2020, un agent rus trimis să îl urmărească pe Navalny a fost păcălit să dezvăluie cum a fost otrăvit liderul opoziţiei, cu Novichok.

La momentul respectiv, Putin a confirmat, în esenţă, că agenţii FSB l-au urmărit pe Navalny, dar a spus că, dacă Rusia l-ar fi vrut mort, „probabil că ar fi terminat-o”.

După o şedere de cinci luni în Germania, în care s-a recuperat în urma otrăvirii cu Novichok, Navalny s-a întors la Moscova în 2021, unde a fost imediat arestat pentru încălcarea termenelor de eliberare condiţionată impuse în urma unui caz din 2014. În martie 2022, Navalny a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă despre care a spus că au fost motivate politic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
jurnalist,
navalny,
bafta

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici