Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii în Bush vrea să se stabilească în Elveţia

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, devenit celebru după ce a aruncat cu pantofii în fostul preşedinte american George W. Bush, şi-a confirmat dorinţa de a se stabili în Elveţia, într-un interviu acordat televiziunii TSR, difuzat luni.

16 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii în Bush vrea să se stabilească în Elveţia

Jurnalistul irakian care a aruncat cu pantofii în Bush vrea să se stabilească în Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chiar vreau să vin în Elveţia pentru că este o ţară neutră şi pentru că nu a susţinut ocuparea Irakului", a explicat jurnalistul trimisului special al TSR, Olivier Kohler, cu care s-a întâlnit joi.

"Elveţia găzduieşte multe organizaţii internaţionale, dintre care unele se luptă pentru copii, iar Elveţia este o ţară care are o mare tradiţie democratică, este un exemplu pentru lume", a adăugat el.

Jurnalistul irakian şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a "începe o mare operaţiune" de reunire a familiilor irakiene pentru ca acestea să poată depune o plângere colectivă împotriva lui George W. Bush.

Muntazer al-Zaidi vrea ca fostul preşedinte american, precum şi toţi cei care au colaborat cu el, să fie aduşi în faţa unui tribunal internaţional pentru "crime de război comise în timpul ocupaţiei din Irak".

Eliberat în urmă cu o săptămână, Muntazer al-Zaidi a afirmat că a fost lovit cu bare de fier, dar şi torturat cu cabluri electrice şi prin simularea înecului în timpul detenţiei.

Condamnat la un an de închisoare pentru "agresiune împotriva unui şef de stat aflat în vizită oficială", Muntazer al-Zaidi, considerat de mulţi din lumea arabă un erou, a fost eliberat după nouă luni pentru bună purtare.

El a aruncat cu pantofii în preşedintele american la 14 decembrie 2008, în cursul unei conferinţe de presă de adio, susţinută de Bush la Bagdad, strigând: "Este sărutul de adio, câine!".

În februarie, un avocat din Geneva a anunţat că a depus o cerere de azil politic în Elveţia în numele lui Muntazer al-Zaidi; jurnalistului irakian i-ar plăcea să se stabilească la Geneva, unde ar putea lucra în calitate de corespondent la Naţiunile Unite, al căror sediu european se află în acest oraş, a precizat el.

Declaraţiile avocatului au fost dezminţite însă în perioada respectivă de un frate mai mic al jurnalistului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici