Justiţia australiană a respins extrădarea nazistului Karoly Zentai în Ungaria

Justiţia australiană a respins definitiv, miercuri, cererea de extrădare în Ungaria a lui Karoly Zentai, un australian de origine ungară în vârstă de 90 de ani acuzat de crime de război la Budapesta comise în timpul perioadei naziste.

1026 afișări
Imaginea articolului Justiţia australiană a respins extrădarea nazistului Karoly Zentai în Ungaria

Karoly Zentai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Karoly Zentai se află pe lista celor "zece criminali nazişti cei mai căutaţi" a Centrului Simon Wiesenthal care îi urmăreşte pe foştii nazişti în toată lumea şi care vorbeşte despre "o concluzie lamentabilă" a unei proceduri de durată.

Însă Înalta Curte, ale cărei decizii sunt definitive, a apreciat că acesta nu poate fi extrădat deoarece noţiunea de crimă de război nu exista în Ungaria la momentul faptelor.

Zentai este suspectat că a fost unul dintre cei trei soldaţi unguri care l-au torturat şi ucis pe Peter Balazs, un tânăr evreu în vârstă de 18 ani, la 8 noiembrie 1944 la Budapesta. În acea perioadă el era soldat în cadrul armatei ungare, aliată regimului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Budapesta a solicitat extrădarea acestuia după acuzaţiile emise de Centrul Simon Wiesenthal, conform cărora acesta a fugit în Germania după război dându-se drept refugiat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici