Justiţia germană va renunţa la ancheta privind presupusa spionare a lui Merkel de către NSA - presă

Justiţia germană va renunţa la ancheta privind presupusa ascultare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către agenţia de informaţii americană NSA, din lipsă de probe, susţine sâmbătă revista germană Focus, citată de AFP.

115 afișări
Imaginea articolului Justiţia germană va renunţa la ancheta privind presupusa spionare a lui Merkel de către NSA - presă

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La şase luni de la începutul investigaţiilor, experţii în spionaj electronic care se ocupă de dosar nu au găsit niciun indiciu serios şi au redactat o ordonanţă de neurmărire penală, scrie revista, care citează surse apropiate Ministerului german al Justiţiei.

"Rezultatul (cercetărilor) este aproape nul. Multă vâlvă, niciun fapt", a declarat una dintre sursele citate.

Potrivit surselor apropiate mediilor judiciare, Parchetul federal din Karlsruhe (vest) ar trebui să urmeze recomandările experţilor de a renunţa la cercetări, ceea ce ar pune capăt acestui caz la nivel judiciar.

Justiţia germană a anunţat în iunie deschiderea unei anchete pentru fapte de spionaj şi activităţi în favoarea unui serviciu de informaţii străin.

Germania a fost şocată, în vara lui 2013, de dezvăluirile fostului consultant al NSA, Edward Snowden, cu privire la un vast sistem de supraveghere a conversaţiilor telefonice şi comunicaţiilor prin Internet ale germanilor, până la telefonul mobil al cancelarului, care a funcţionat timp de mai mulţi ani.

Protecţia vieţii private este un subiect extrem de sensibil într-o ţară marcată de dictaturile nazistă şi comunistă. Scandalul a afectat profund relaţia cu Statele Unite, de obicei una foarte strânsă.

Preşedintele american Barack Obama a exclus operaţiuni ulterioare de spionare a lui Merkel, sugerând de facto că acestea au avut loc în trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici