Justiţia interzice mişcarea palestiniană Hamas în Egipt

Un tribunal a interzis, marţi, în Egipt mişcarea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, aceasta fiind considerată un aliat al Fraţilor Musulmani, decretată organizaţie "teroristă" de către Cairo, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

104 afișări
Imaginea articolului Justiţia interzice mişcarea palestiniană Hamas în Egipt

Justiţia interzice mişcarea palestiniană Hamas în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce armata l-a destituit pe preşedintele islamist ales Mohamed Morsi la 3 iulie, noua putere instituită de militari îi reprimă sângeros pe susţinătorii acestuia, în special confreria Fraţii Musulmani, şi acuză Hamas de "complot" în vederea desfăşurării unor acţiuni violente pe teritoriul egiptean.

Atentatele împotriva poliţiei sau armatei egiptene au luat amploare de la destituirea singurului preşedinte ales în mod democratic în Egipt, în special în peninsula Sinai, la frontiera cu Israelul şi Fâşia Gaza, oficiali egipteni acuzând în mai multe rânduri Hamas de "implicare" în aceste atentate.

De la 3 iulie, peste 1.400 de persoane au murit în Egipt, manifestaţiile de susţinere a fostului preşedinte Mohamed Morsi fiind reprimate cu brutalitate de forţele de ordine. Potrivit Amnesty International, manifestanţii în favoarea preşedintelui destituit ar fi fost ucişi aproape în totalitate. Doar la 14 august, peste 700 de persoane au fost ucise la Cairo, când poliţia a dispersat o manifestaţie de susţinere a fostului preşedinte Morsi.

În plus, mii de membri ai mişcării Fraţii Musulmani au fost arestaţi, iar aproape toţi liderii, printre care şi Morsi, sunt vizaţi de diverse procese, după ce au fost acuzaţi inclusiv de "complot", "trădare" şi "spionaj".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici