Kadhafi: Hamburgerul este un amestec de gândaci, şoareci şi broaşte cu ajutorul căruia a fost distrusă URSS. Vezi şi alte declaraţii deplasate ale liderului libian

Copilul teribil al naţionalismului arab, "sponsorul" oficial al terorismului, bătrânul leu al deşertului, rege şi bufon, colonelul Muammar Kadhafi copleşeşte de 40 de ani lumea cu teoriile sale personale şi remarcile deplasate.

126 afișări
Imaginea articolului Kadhafi: Hamburgerul este un amestec de gândaci, şoareci şi broaşte cu ajutorul căruia a fost distrusă URSS. Vezi şi alte declaraţii deplasate ale liderului libian

Kadhafi: Hamburgerul este un amestec de gândaci, şoareci şi broaşte cu ajutorul căruia a fost distrusă URSS. Vezi şi alte declaraţii deplasate ale liderului libian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntat de 13 zile cu o insurgenţă pe care o reprimă sângeros, liderul libian şi-a multiplicat declaraţiile ameninţătoare, promiţându-le "masacre" manifestanţilor acuzaţi că sunt militanţi ai Al-Qaida dopaţi cu "pilule halucinogene".

În costum tradiţional, în uniformă militară decorată cu aur, în haine de beduin sau în costum alb, purtând pe cap o şapcă rusească sau o caschetă care îi acoperă părul negru şi buclat, colonelul Kadhafi reprezintă în sine un şoc vizual. Abia ulterior vin cuvintele.

"Shakespeare: acest mare dramaturg de origine arabă", a declarat el, explicând unei asistenţe puţin informate că numele scriitorului englez este o deformare a numelui arab Sheik Zubayr.

Într-un dicţionar personal al ghidului revoluţiei libiene, strămoşii indieni ai americanilor sunt originari din Africa de Nord. Iar America îşi trage numele de la un "emir Kâ", de la care navigatorul italian Amerigo Vespucci ar fi furat tot.

În registrul economic, Elveţia este o ţară "apropiată" de Libia dar "mai puţin dezvoltată".

Americanii şi sovieticii sunt de asemenea vizaţi de afirmaţiile lui Kadhafi, în opinia căruia hamburgerul este un "amestec de gândaci, şoareci şi broaşte cu ajutorul căruia a fost distrusă URSS".

Liderul libian are ţapii săi ispăşitori, cei de care trebuie să se debaraseze, deoarece exercită o "meserie neproductivă": "avocatul" şi "vânzătorul de trandafiri".

El se vrea şi un expert sanitar. "SIDA, SIDA, SIDA. Nu auzim nimic altceva. Este terorism. Este un război psihologic. SIDA este un virus paşnic. Dacă vreţi să rămâneţi curaţi, nu sunt probleme", afirma el în 2003 în cadrul unui summit al Uniunii Africane (AU).

Autorul Cărţii Verzi, a "treia terorie universală", fostul căpitan care a trecut printr-o academie militară britanică a stabilit o paralelă între persoana sa şi Christos şi Mahomed, subliniind totuşi că ultimii doi "nu ştiau cărui renume universal îi erau destinaţi".

Seducător şi apreciind compania femeilor, el locuieşte cel mai adesea într-un cort, instalat uneori în deşertul libian sau amplasat în mijlocul parcului hotelului Marigny, reşedinţa din Paris a şefilor de stat străini, în timpul vizitei sale din 2007.

"Condiţia femeii în Europa este tragică. Ea este obligată adeseori să facă o muncă pe care nu o vrea, ca mecanic sau tâmplar. Aş vrea să salvez femeia europeană care se zbate", a declarat el în cadrul acestei vizite.

Adeseori grijuliu să interpreteze eronat opinia publică din ţările occidentale, el nu ezită să deformeze ideea democratică: "Unele ţări pot considera că dictatura le convine mai bine".

În august 2010, în timpul unei vizite la Roma, el a dat două lecţii despre islam câtorva sute de femei, selecţionate pentru frumuseţea şi tinereţea lor şi remunerate cu câte 80 de euro. "Europa trebuie să se convertească la islam", le-a spus el.

"Prietenii" săi sunt, de asemenea, criticaţi. În 2005, la Alger, el tratează palestinienii drept "idioţi", stârnind râsul liderilor arabi şi chiar al liderului palestinian Mahmoud Abbas.

În cadrul unui summit arab în 1988, Kadhafi şi-a pus o mănuşă albă doar în mâna dreaptă. El a explicat că a vrut să evite orice contact cu "mâinile pătate de sânge" ale unor lideri.

La summitul următor, el a fumat o ţigară groasă, emanând ostentativ fum în direcţia vecinului său, fostul rege saudit Fahd.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici