Kadhafi: Voi rămâne lider al revoluţiei. Este ţara mea - VIDEO

Liderul libian Muammar Kadhafi, al cărui regim se confruntă cu o revoltă populară fără precedent, a anunţat marţi că va rămâne în Libia "ca lider al revoluţiei", menţionând că nu are un post oficial din care să demisioneze.

36 afișări
Imaginea articolului Kadhafi: Voi rămâne lider al revoluţiei. Este ţara mea - VIDEO

Kadhafi: Voi rămâne lider al revoluţiei. Este ţara mea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kadhafi a cerut armatei şi poliţiei să preia controlul asupra situaţiei din ţară. El i-a ameninţat cu "pedeapsa cu moartea" pe manifestanţii înarmaţi şi le-a cerut susţinătorilor săi să manifesteze începând de miercuri.

"Predaţi armele imediat, altfel va fi masacru", a avertizat el, într-un discurs de o oră şi 20 de minute, difuzat de televiziune.

Kadhafi, care ţinea în mână Cartea verde, o culegere a gândurilor sale publicată în anii '70 şi care serveşte drept Constituţie a ţării, a precizat că va "lupta până la ultima (sa) picătură de sânge", subliniind că va rămâne în Libia "ca lider al revoluţiei", pentru că nu are un post oficial din care să demisioneze.

"Muammar Kadhafi nu are un post oficial din care să demisioneze. Muammar Kadhafi este liderul revoluţiei, sinonim cu sacrificiile până la sfârşitul zilelor. Este ţara mea, a părinţilor mei şi a strămoşilor", a adăugat el, respingând apelurile la demisia sa.

Colonelul Kadhafi a sosit la putere după ce a răsturnat regimul regelui Idriss la 1 septembrie 1969.

În 1977, el a proclamat "Jamahiriya" - pe care o defineşte ca un "stat al maselor" ce guvernează prin intermediul comitetelor populare alese - şi şi-a atribuit titlul de "Ghid al revoluţiei".

Kadhafi i-a ameninţat pe "rebeli" cu o ripostă "similară celor de la Tiananmen (în China) şi de la Fallujah (în Irak)" şi a avertizat că va "curăţa Libia casă cu casă".

La Fallujah au avut loc în 2004 două atacuri ale armatei americane împotriva rebeliunii. Intervenţia armatei chineze împotriva civililor din Beijing în piaţa Tiananmen, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, s-a soldat cu sute, sau chiar peste o mie de morţi.

"Toţi tinerii trebuie să creeze mâine comitete de apărare a revoluţiei: ei vor proteja drumurile, podurile, aeroporturile", a mai spus liderul libian.

"Toată lumea trebuie să preia controlul în stradă, poporul libian trebuie să preia controlul Libiei, le vom arăta ce este o revoluţie populară", a adăugat el.

"Nici un nebun nu va putea tăia ţara noastră în bucăţi", a adăugat colonelul Kadhafi, care s-a exprimat în faţa casei sale bombardate în aprilie 1986 de americani şi lăsată de atunci în aceeaşi stare.

Libia se confruntă din 15 februarie cu o mişcare de contestare fără precedent, care este reprimată violent.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată violenţelor din Libia a început marţi la New York, ambasadorul Germaniei, Peter Wittig, făcând apel la o acţiune "rapidă şi clară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici