Kerry îndeamnă Teheranul să prezinte noi propuneri în negocierile privind dosarul nuclear

Secretarul de Stat american John Kerry a îndemnat luni Iranul să prezinte noi propuneri în cadrul negocierilor privind programul său nuclear controversat, cu câteva zile înainte de reluarea discuţiilor la Geneva.

122 afișări
Imaginea articolului Kerry îndeamnă Teheranul să prezinte noi propuneri în negocierile privind dosarul nuclear

Kerry îndeamnă Teheranul să prezinte noi propuneri în negocierile privind dosarul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grupul Celor Şase a pus o propunere pe masă la Almatî (Kazahstan) şi nu cred că Iranul a răspuns cu adevărat acestei propuneri anume", a apreciat Kerry, în cadrul summitului Forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), pe Insula indoneziană Bali.

"Este necesar, deci, ca Iranul să prezinte o serie de propuneri care să releve pe deplin modul în care vor putea arăta lumii că programul lor este paşnic", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei americane trimite astfel mingea în terenul Teheranului, care le-a cerut, duminică, marilor puteri să îşi revizuiască propunerea în negocierile nucleare, apreciind că oferta anterioară nu mai este valabilă.

Kerry s-a declarat "încurajat" de discursul de deschidere de la ONU, de la sfârşitul lui septembrie, al noului preşedinte iranian Hassan Rohani, care s-a demarcat de predecesorul său conservator Mahmoud Ahmadinejad.

Dar "diferenţa va fi făcută nu numai de cuvinte, ci mai degrabă de acte", a nuanţat Kerry.

Dacă va fi cazul, "Statele Unite şi aliaţii (lor) sunt pregătiţi să facă un pas pentru a răspunde acestor acţiuni", a adăugat el.

În cadrul celor două reuniuni de la Alamtî din februarie şi aprilie, grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) a propus ca Iranul să suspende îmbogăţirea uraniului la 20 la sută şi să îşi limiteze activităţile de îmbogăţire de la Fordo, o instalaţie subterană apropiată de Qom (centru), dificil de distrus printr-o acţiune militară. În contrapondere, acesta va atenua unele sancţiuni privind comerţul cu aur şi sectorul petrochimic.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a apreciat că această ofertă este "de domeniul trecutului" şi că grupul va trebui să "vină la masa negocierilor cu o nouă abordare".

Lavrov a minimalizat declaraţiile lui Zarif, apreciind că Teheranul şi Occidentul partajează acelaşi obiectiv.

Liderii iranieni vor "probabil să aibă mai multe detalii" despre foaia de parcurs, a apreciat el.

Cele două părţi vor relua discuţiile la 15 şi 16 octombrie la Geneva.

Acestea sunt primele negocieri între 5+1 şi Iran de la alegerea, în iunie, a preşedintelui moderat Hassan Rohani. Acesta vrea să ajungă rapid la un acord privind foarte controversatul program nuclear al Iranului, în timp ce negocierile nu au avansat în opt ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici