Kievul, pregătit pentru un dialog cu Moscova după formarea unui nou Guvern: "Vrem să relansăm relaţiile dintre Ucraina şi Rusia"

Noile autorităţi de la Kiev s-au declarat pregătite să reia dialogul cu Moscova după formarea unui nou Guvern în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Externe pe site-ul oficial, relatează agenţia Itar-Tass.

540 afișări
Imaginea articolului Kievul, pregătit pentru un dialog cu Moscova după formarea unui nou Guvern: "Vrem să relansăm relaţiile dintre Ucraina şi Rusia"

Kievul, pregătit pentru un dialog cu Moscova după formarea unui nou Guvern: "Vrem să relansăm relaţiile dintre Ucraina şi Rusia" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Confirmăm dorinţa de a relansa relaţiile dintre Ucraina şi Rusia pe bază de egalitate în drepturi şi bună vecinătate", a subliniat ministerul, adăugând că "de îndată ce va fi format un nou Guvern, partea ucraineană va fi pregătită să reia dialogul bilateral" cu Moscova.

Totodată, Kievul a calificat drept "false şi neîntemeiate" declaraţiile Kremlinului privind încălcarea drepturilor cetăţenilor în urma abrogării legii privind limbile minorităţilor în Ucraina".

Afirmaţiile Rusiei privind "promovarea ideologiei neonaziste" de către anumite formaţiuni politice în Ucraina sunt "subiective şi nu corespund realităţii", a apreciat Ministerul ucrainean de Externe.

"În prezent, Kievul este deosebit de interesat de sprijinul din partea comunităţii internaţionale în ce priveşte asigurarea stabilităţii economice şi păstrarea integrităţii teritoriale"a Ucrainei, afirmă instituţia.

Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin a criticat luni decizia Kievului de a abroga legea privind limbile minorităţilor.

"Asemenea decizii nu vor reuşi să promoveze contacte ori să îmbunătăţească înţelegerea între oameni", a declarat Lukin.

Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării. El s-a angajat în campania pentru alegeri prezidenţiale să răstoarne o politică de promovare a limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.

Legea prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici