Kim Jong-il suferă de convulsii - presă

Preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-il, care a fost operat în urma unui atac cerebral, suferă de convulsii, fapt ce i-ar afecta, potrivit autorităţilor chineze, capacitatea de a guverna, a relatat vineri presa sud-coreeană.

18 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-il suferă de convulsii - presă

Kim Jong-il suferă de convulsii - presă (Imagine: Mediafax Foto)

Autorităţile sud-coreene au confirmat joi că Kim Jong-il a fost victima unui atac cerebral în urma căruia a fost operat şi urmează să se refacă. Un oficial guvernamental sud-coreean, citat vineri de agenţia sud-coreeană Yonhap, a declarat, sub protecţia anonimatului, că liderul nord-coreean "s-a recuperat suficient pentru a fi în măsură să se spele singur pe dinţi".

Potrivit serviciului chinez de informaţii, citat de cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo, competenţele şi activităţile lui Kim vor fi reduse pentru a evita stresul. Starea de sănătate a "iubitului conducător" va afecta, pe termen lung, capacitatea sa de a guverna, a adăugat cotidianul, citând aceleaşi surse chineze.

Potrivit unei surse diplomatice de la Beijing, de asemenea citată de cotidian, convulsiile l-au împiedicat pe Kim Jong-il să participe marţi la o paradă militară organizată la Phenian cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la instaurarea regimului comunist.

Un oficial chinez, care l-a întâlnit pe liderul nord-coreean cu câteva zile înainte de paradă, a comunicat autorităţilor chineze simptomele de care suferă Kim, dar a indicat că starea sa mentală şi capacităţile de exprimare nu au fost afectate, a precizat aceeaşi sursă diplomatică.

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat, de asemenea, miercuri, în faţa Parlamentului că Kim Jong-il a fost victima unui atac cerebral care îl împiedică să se deplaseze, dar acesta este conştient, urmând să se refacă, şi că în această ţară nu există un vid de putere.

China, un aliat apropiat regimului nord-coreean, a dat asigurări joi că nu a luat cunoştinţă despre starea de sănătate a conducătorului nord-coreean.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak le-a cerut miercuri miniştrilor săi să se pregătească pentru orice schimbare neaşteptată care ar putea interveni de cealaltă parte a graniţei.

Astfel, ministrul sud-coreean al Apărării a declarat de asemenea că un plan militar este în curs de pregătire, chiar dacă nu s-a constatat nici o mişcare neobişnuită a armatei nord-coreene, a adăugat el.

Oficialul guvernamental, citat vineri de Yonhap, a precizat că Seulul urmăreşte "îndeaproape evoluţia stării de sănătate a lui Kim şi situaţia din Coreea de Nord pentru a anticipa orice situaţie de urgenţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici