Kim Jong Un a ordonat extinderea "exponenţială" a arsenalului nuclear al Coreei de Nord

  • Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat extinderea "exponenţială" a arsenalului nuclear al ţării sale şi dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale mai puternice, a relatat duminică presa de stat, după ce a intrat în anul 2023 cu o nouă lansare de armament după un număr record de activităţi de testare anul trecut.
  • Mişcările lui Kim sunt în concordanţă cu direcţia generală a programului său nuclear.
  • El a promis în repetate rânduri să sporească atât calitatea, cât şi cantitatea arsenalului său pentru a face faţă la ceea ce el numeşte ostilitatea Statelor Unite.
3826 afișări
Imaginea articolului Kim Jong Un a ordonat extinderea "exponenţială" a arsenalului nuclear al Coreei de Nord

Kim Jong Un a ordonat extinderea "exponenţială" a arsenalului nuclear al Coreei de Nord

Unii experţi spun că impulsul lui Kim de a produce mai multe arme nucleare semnalează intenţia sa de a continua seria de teste de armament şi, în cele din urmă, de a-şi consolida puterea viitoare de negociere şi de a obţine concesii externe mai mari.
 
În timpul reuniunii de şase zile, menită să determine noile obiective de stat, Kim a cerut "o creştere exponenţială a arsenalului nuclear al ţării" pentru a produce în masă arme nucleare tactice de câmp de luptă care să vizeze Coreea de Sud. De asemenea, el a prezentat o sarcină de a dezvolta un nou ICBM cu misiunea de a avea o capacitate de "contraatac nuclear rapid", o armă de care are nevoie pentru a lovi SUA continentale. El a declarat că primul satelit de recunoaştere militară al Nordului va fi lansat "la cea mai apropiată dată posibilă", a precizat KCNA.
 
Luna trecută, Coreea de Nord a afirmat că a efectuat teste cheie necesare pentru dezvoltarea unei noi arme strategice, o referire probabilă la un ICBM cu combustibil solid, şi a unui satelit de spionaj.
 
În cursul zilei de duminică, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a reiterat un avertisment potrivit căruia orice încercare de utilizare a armelor nucleare de către Coreea de Nord "va duce la sfârşitul guvernului Kim Jong Un". Armata americană a făcut anterior avertismente similare, potrivit AP.
 
„Noul an a început, dar situaţia noastră de securitate este în continuare foarte gravă", a declarat preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol în faţa ofiţerilor militari de top în timpul unei videoconferinţe. „Armata noastră trebuie să pedepsească în mod hotărât orice provocare a inamicului cu o determinare fermă că îndrăznim să riscăm să ducem o bătălie".
 
Diplomaţi de rang înalt din Coreea de Sud, SUA şi Japonia au vorbit prin telefon şi au fost de acord că provocările Coreei de Nord nu vor face decât să adâncească izolarea sa internaţională şi să determine cooperarea lor trilaterală în domeniul securităţii. Aceştia au reafirmat în continuare că uşa dialogului cu Coreea de Nord rămâne deschisă, potrivit Ministerului sud-coreean de Externe.

De când summitul său cu miză mare cu preşedintele de atunci Donald Trump s-a prăbuşit în 2019 din cauza disputelor privind sancţiunile conduse de SUA, Kim Jong Un a refuzat să revină la discuţii cu Washingtonul şi a luat măsuri pentru a-şi mări arsenalul. Unii observatori spun că Kim ar dori în cele din urmă să facă din Coreea de Nord o putere nucleară legitimă, pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale şi încetarea exerciţiilor militare regulate dintre SUA şi Coreea de Sud, pe care le consideră o ameninţare majoră la adresa securităţii.

Îngrijorările legate de programul nuclear nord-coreean au crescut de când Nordul a aprobat anul trecut o nouă lege care autorizează utilizarea preventivă a armelor nucleare într-o gamă largă de situaţii şi a ameninţat în mod deschis că va folosi primul armele sale nucleare. În timpul reuniunii de partid de săptămâna trecută, Kim a reiterat această ameninţare.
 
Duminică mai devreme, armata Coreei de Sud a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune lansată din regiunea capitalei Nordului. Aceasta a declarat că arma a parcurs aproximativ 400 de kilometri înainte de a cădea în apele dintre Peninsula Coreeană şi Japonia. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că angajamentele SUA de a apăra Coreea de Sud şi Japonia "rămân de fier".
 
Coreea de Nord a testat anul trecut peste 70 de rachete, inclusiv trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune detectate sâmbătă de Coreea de Sud. Această avalanşă de teste indică faptul că ţara este probabil încurajată de avansarea programului său nuclear. Observatorii spun că Nordul a putut, de asemenea, să îşi continue testele de rachete interzise deoarece China şi Rusia au blocat SUA şi alte ţări să înăsprească sancţiunile ONU în cadrul Consiliului de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici