Kim Jong-un, calificat drept "dictator". Ce spune nepotul liderului nord-coreean despre familia sa - VIDEO

Nepotul actualului lider nord-coreean Kim Jong-un evocă, într-un rar interviu televizat, o perioadă din tinereţea sa petrecută în centrul regimului şi compasiunea sa faţă de un popor plasat sub autoritatea unui "dictator".

3839 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un, calificat drept "dictator". Ce spune nepotul liderului nord-coreean despre familia sa - VIDEO

Kim Jong-un este calificat de către nepotul său drept "dictator" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul acestui interviu realizat de către televiziunea finlandeză Yle la Mostar, în Bosnia, unde se află la studii, Kim Han-sol poartă o conversaţie calmă în engleză cu fostul subsecretar general al ONU Elisabeth Rehn.

Purtând ochelari cu o ramă de culoare închisă şi un piercing la ureche, Kim Han-sol vorbeşte despre prietenia sa cu unii studenţi americani şi sud-coreeni, în pofida istoriei şi contextului geopolitic, exprimându-şi speranţa într-o reunificare a peninsulei coreene.

Născut în 1995 la Phenian, el rememorează copilăria solitară pe care a petrecut-o în cea mai mare parte a timpului cu familia mamei sale, departe de nord-coreeni şi de bunicul său, Kim Jong-il, decedat în decembrie, pe care nu l-a întâlnit niciodată.

"Am vrut mereu să îl întâlnesc, deoarece vroiam să ştiu ce fel de persoană era. Îl aşteptam (...) până a murit, sperând să vină să mă vadă, deoarece nici măcar nu eram sigur că ştia că exist", a mărturisit tânărul într-o engleză fluentă.

Kim Han-sol este strănepotul lui Kim Il-sung, aflat la putere din 1948 şi până la moartea sa, în 1994, nepotul lui Kim Jong-il şi al actualului lider nord-coreean Kim Jong-un.

Tatăl său, Kim Jong-nam, fiul mai mare al lui Kim Jong-il, era prezentat la sfârşitul anilor '90 ca succesor al acestuia la putere, dar a căzut în dizgraţie în 2001, după ce a încercat să pătrundă pe teritoriul Japoniei cu un paşaport fals, încercând să viziteze Disneyland.

Familia acestuia a părăsit, ulterior, Coreea de Nord, locuind în prezent în oraşul chinez Macao (sud), cunoscut pentru cazinourile sale.

"Tatăl meu nu era interesat de politică", lăsându-i drumul deschis fratelui său mai tânăr Kim Jong-un, în vârstă de până în 30 de ani, a dat asigurări Kim Han-sol.

"Nu ştiu de ce a devenit (la rândul său) un dictator", spune el despre unchiul său. "A fost ceva între el şi bunicul meu", adaugă Kim Han-sol.

Interviul, difuzat de Yle la 15 octombrie, a fost postat online pe YouTube.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici