Kim Jong-un dă vina pe Coreea de Sud pentru declanşarea focarului de COVID în Coreea de Nord

Dictatorul nord-coreean a susţinut vineri că focarul de coronavirus a izbucnit în ţara sa din cauza "agenturilor străine" ce ar fi trimis baloane infestate din Coreea de Sud.

1623 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un dă vina pe Coreea de Sud pentru declanşarea focarului de COVID în Coreea de Nord

Sursa Foto - Hepta

Nordul le-a ordonat cetăţenilor să „trateze cu atenţie obiectele străine care vin de vânt şi alte fenomene climatice, dar mai ales baloanele în zonele de-a lungul liniei de demarcaţie şi a graniţelor”, a declarat agenţia oficială de ştiri KCNA.

Agenţia nu a menţionat în mod direct Coreea de Sud, dar dezertorii şi activiştii nord-coreeni au zburat de zeci de ani cu baloane din Sud peste graniţa puternic fortificată, aruncând cu pliante cu propagandă anti-regim, transmite Reuters

Ministerul de unificare al Coreei de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat că nu există „nicio posibilitate” ca virusul să intre în Nord prin pliante trimise peste graniţă.

Potrivit KCNA, un soldat de 18 ani şi un copil de 5 ani care au contactat materialele neidentificate „într-un deal din jurul barăcilor şi cartierelor rezidenţiale” din estul Kumgang, la începutul lunii aprilie, au prezentat simptome de COVID şi ulterior au fost testate pozitiv. 
KCNA a spus că toate celelalte cazuri de febră raportate în ţară până la jumătatea lunii aprilie s-au datorat altor boli. 

„Este greu de crezut afirmaţia Coreei de Nord, ştiinţific vorbind, având în vedere că posibilitatea ca virusul să se răspândească prin obiecte este destul de scăzută”, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul. 

N-ar fi exclus ca focarul să fi izbucnit din cauza răspândirii coronavirusului din ţara vecină, şi cel mai mare aliat al Coreii de Nord, China. 

"I-ar fi fost dificil pentru dictatorul de la Phenian să arate China cu degetul", a spus Lim Eul-chul, profesor la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam.

„Dacă au ajuns la concluzia că virusul provine din China, ar fi trebuit să înăsprească măsurile de carantină în zona de frontieră, ce ar fi reprezentat un obstacol pentru comerţul dintre Coreea de Nord şi China”, a spus Lim.

Coreea de Nord a raportat vineri încă 4.570 de persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienţi cu febră înregistrat de la sfârşitul lunii aprilie ajungând la 4,74 milioane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici